Унищожават над 24 тона пестициди от склад във Варненско

14:23, 17 сеп 20 / Политика 25 2033 Шрифт:
Topnovini
Над 24 тона стари пестициди и близо 2 000 литра течни отровни вещества, складирани в стара постройка край село Неофит Рилски, община Ветрино, предстои да бъдат унищожени. Със ситуацията на място се запознаха министърът на околната среда и водите Емил Димитров и зам.-главният прокурор при Върховна административна прокуратура Десислава Пиронева.
 

1000 кг опасни отрови бяха намерени в старозагорското село Плоска могила


"Стари препарати има на територията на цялата страна, като най-опасните тази година ще бъдат унищожени в инсенератор във Франция", припомни Димитров, цитиран от БТА. За преопаковането и изнасянето на пестицидите държавата осигурява близо 10 милиона лева.

В бъдеще ще бъдат отпускани периодично още средства. По думите на Димитров целта е до края на 2020 г. да бъдат унищожени около 1 000 тона опасни вещества. До изнасянето им във Франция пестицидите ще бъдат съхранявани на склад в Южна България.
 
За последния месец са събрани над 50 тона стари пестициди

Прокурор Пиронева допълни, че дали някой трябва да носи административно-наказателна отговорност за наличието на опасни отрови из цялата страна, ще се вземе решение след приключване на всички проверки. Тогава ще стане ясно и дали има констатации за извършени престъпления.

Областният управител на Варна Стоян Пасев уточни, че в региона има и други складове със стари пестициди, но състоянието на сградите е сравнително добро. Натрупани отрови има в общините Аврен, Дългопол, Белослав, Суворово, Девня, Долни чифлик и Варна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама