Доживотен затвор за подсъдимите за атентата в Сарафово поиска прокуратурата

12:29, 17 сеп 20 25 2112 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Доживотен затвор без прави на замяна за Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан, подсъдими по делото за атентата на летище “Сарафово”, поискаха от прокуратурата, съобщи БНТ. Днес започнаха пледоариите по делото. Обвинени в тероризъм са двама чужденци, които се издирват в ШИС по канала на Интерпол с червена бюлетина.

8 години от атентата на летище “Сарафово”

2,2 кг тротил и амониева селитра взривени чрез електродетонатор. Така е извършен атентатът на летище "Сарафово" край Бургас. Взривното устройство е било конструирано още от радиоприемник и две радиостанции, декодер за радиосигнал и две батерии - една литиевойонна и една алкална.

Двамата подсъдими за атентата Хасан Ел Хадж Хасан и Мелиад Фарах са били свързани и семейно с радикалното крило на Хизбула. Установено е, че бащите им са били част от организацията. Освен това Хасан и Фарах са били свързани и с атентатор на организацията от Париж.

Хасан и Фарах са пътували от Ливан през Истанбул за Букурещ и са влезли в България през Дунав мост. Пътуването е било финансирано от военното крило на Хизбула.

На 18 юли 2012 г. автобус с израелски туристи, които току що бяха кацнали на летище "Сарафово" в Бургас, стана мишена на терористична атака. При кървавата баня загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса български гражданин, и извършителят на атентата. Ранени бяха близо 40 души.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама