Икономист: Говорехме за „мазнинките“ в бюджета, а взимаме още дълг

15:04, 16 сеп 20 25 1711 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

„Допреди няколко седмици само говорехме за „мазнинките“ в бюджета, за един фискален резерв от порядъка на 10 милиарда лева, което означава два пъти повече, отколкото неговия санитарен минимум. Към края на август бюджетът е почти балансиран и в същото време взимаме още 5 милиарда лева заем. При положение, че планираният дефицит е за около над 3 милиарда лева, при положение, че имаме и фискален резерв, ние взимаме още дълг“, коментира доц. д-р Виктор Йоцов от Икономическия институт на БАН, преподавател в Катедра „Финанси“ на УНСС, пред БНР.

Далеч съм от мисълта, че не трябва да се взима дълг. Напротив. Когато пазарът е благоприятен, когато имаме нужда от някакви инвестиции, имаме нужда да възстановяваме икономиката, дългът е най-доброто, ако не и единственото решение“, отбеляза Йоцов.

„Очевидно не става въпрос за финансиране на бюджетен дефицит. Очевидно не става въпрос и за рефинансиране на стари задължения, които са си дългосрочни и нямат никаква нужда от това. Очевидно става въпрос за някакви социални разходи. Дали пък не е купуване на някакво политическо време, тъй като не сме видели програми и планове на правителството за какво ще се харчат тези пари. Очаквам следваща стъпка да ни кажат за какво ще се харчат“, добави експертът.

"По европейската програма SURE също се готвим да вземем още около 1 милиард", припомни Йоцов.

Задава ли се нов държавен дълг?

Публичният дълг на страната е около 20% от брутния вътрешен продукт. „Като размер в никакъв случай не ни притеснява. Може да ни притесни, ако тръгне бързо да нараства. Маастрихтският критерий е 60%. Ние наистина по обем на дълга спрямо БВП сме на едно от най-ниските съотношения в Европа. Не е страшно това. Страшно е, ако тръгнат с тези пари да се задоволяват само социални искания, да се повишават заплати на всички, които в този момент решат, че е удачно да се протестира. Това ме притеснява - да не се купува политическо време с тези пари“, заяви още Йоцов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама