Евродепутатът Софи инт Велд: Случващото се в България буди безпокойство

14:48, 16 сеп 20 / Политика 25 2019 Шрифт:
Редактор:

Правителствата на някои страни от ЕС са използвали евросредства, за да изградят мрежа, осигуряваща им подкрепа. Мрежа, довела до корупция. На това трябва да се сложи край. В това е категорична Софи инт Велд,  евродепутат от нидерландската партия Демократи 66 и част от политическата група "Обнови Европа" в Европейския парламент (ЕП).

Инт Велд е председател на Групата за наблюдение на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права, която е част от Комисията по граждански права, правосъдие и вътрешни работи в ЕП.

В края на август Групата се срещна с българската вицепремиерка Екатерина Захариева и заместник-главната прокурорка Красимира Филипова. От българското държавно обвинение заявиха, че "дискусията е организирана от ЕП по предложение на главния прокурор Иван Гешев".

В интервю за „Дойче веле“ Софи инт Велд заяви: „Дискусията беше инициирана и организирана от Групата за наблюдение като част от нейните редовни дейности“.

Попитана колко притеснителна е ситуацията с демокрацията и върховенството на закона в България, евродепутатът отговори: „Трудно е да се сравняват страните членки, тъй като ситуацията навсякъде е различна. Но случващото се в България буди безпокойство. Повечето (причини - б.р.) са добре известни: върховенството на закона и по-специално позицията на главния прокурор, както беше подчертано още през 2009 година от Съда на Европейския съюз, както и предложението за бърза промяна на Конституцията“.

Сред другите проблеми, които Софи инт Велд посочи, са отказът да се ратифицира Истанбулската конвенция, свободата на медиите и безопасността на журналистите (отразени и в много ниското място на България в индекса за свобода на медиите), антиромската и хомофобската реч на омразата. „Всички тези опасения бяха отбелязани от няколко международни инстанции, включително от Съда на Европейския съюз, Съвета на Европа и по-специално неговите органи GRECO и Венецианската комисия“, припомни Софи инт Велд.

„The Brussels Times“: ЕС поне да осъди насилието на протестите в България

Тя очаква, че в първия доклад на Еврокомисията за върховенството на закона в България ще бъдат разгледани всички теми, които предизвикват загриженост, както и че ще се изготвят конкретни препоръки.

„Това е важно, за да може Механизмът за сътрудничество и проверка за България и Румъния да бъде интегриран в доклада за върховенството на закона в даден момент. Наблюдението трябва да бъде стриктно и да оценява всички държави-членки по едни и същи критерии", добави евродепутатът.

Софи инт Велд е убедена, че правителствата на някои държави членки са използвали пари от ЕС, за да изградят мрежа, която да им осигурява подкрепа.

Снимка: БГНЕС

„Мрежа, водеща до корупция. Някои дори активно използват финансиране от ЕС, за да подкопават ценностите на Общността. На това трябва да бъде сложен край. И когато това се случи, националните правителства ще мислят по два пъти, преди да подкопават ценностите на ЕС. Бюджетната обвързаност обаче няма да бъде панацея. Нуждаем се от много повече - като по-широко наблюдение и финансиране, Комисията и Съветът да предприемат смели политически и правни действия в подкрепа на гражданското общество и адвокатите, работещи в областта на върховенството на закона и основните права“, каза тя.

На въпрос на изданието дали България е сред тези страни, Софи инт Велд отговори: „Няма да уточнявам, но със сигурност сте наясно, че съществуват опасения за злоупотреба с еврофондове. Не става дума непременно за измама или незаконна употреба, а за средства, които се вливат в джобовете на политически съюзници и олигарси, което не е целта на фондовете. Субсидиите за селското стопанство могат да бъдат получени от големи собственици на земя, понякога от чужденци, а понякога и чрез използване на практики за сплашване и изнудване спрямо дребните фермери. Тези практики се срещат в отделните държави-членки в различни комбинации и интензивност. Соченето с пръст няма да ни помогне да сложим край на тази практика. Когато трябва да надигнем глас, ще го направим“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама