АКФ: Обвиниха Христо Ангеличин в нещо, което не представлява престъпление

09:37, 16 сеп 20 / Политика 25 1605 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Бившият заместник-министър на външните работи Христо Ангеличин е оправдан за купуването на телефонни централи в 12 посолства, понеже повдигнатото му обвинение не представлява престъпление. Това обясниха от Антикорупционен фонд в официално писмено изявление.

От прокуратурата е повдигнато обвинение за нещо, което не съставлява престъпление - това е най-често срещаният изход от наказателните дела за корупция по високите етажи на властта в последните пет години“, съобщават от АКФ.

Апелативният съд оправда напълно Христо Ангеличин

През юни тази година те са публикували подробен доклад, в който правят анализ на 40 ключови казуси с висока обществена значимост спрямо лица, заемащи държавни длъжности. Основният извод от така направения анализ е, че борбата с корупцията по високите етажи на властта през последните пет години не е довела до ефективни наказания.

Освен делото срещу Христо Ангеличин, още 7 от 40-те ключови дела, описани и анализирани в доклада на АКФ, са приключили с окончателна оправдателна присъда, постановена преимуществено по несъставомерни обвинения – т.е. било е повдигнато обвинение за нещо, което според съда не съставлява престъпление.

В началото на седмицата тричленен състав на Върховния касационен съд потвърди оправдателната присъда на бившия заместник-министър на външните работи Христо Ангеличин. Решението не подлежи на обжалване.

Ангеличин беше подсъдим по обвинение, че е наредил на 12 посолства да купят автоматичните централи от фирма „Балкантел“, без да е проведена обществена поръчка. Централите трябвало да бъдат подменени във връзка с подготовка за европредседателството на България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама