Ремонтът на ремонта на Изборния кодекс продължава утре

16:20, 16 сеп 20 / Политика 25 3867 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Над 6 часа депутатите обсъждаха окончателните промени в Изборния кодекс. Заседанието започна с кворум на ръба и процедурни хватки. ДПС се обявиха против поправките на ГЕРБ и не се регистрираха. Според движението проектът на Изборния кодекс не решава нито един проблем и ще създаде само хаос. БСП също не пожелаха да участват в кворума. Така при видимо пълна зала, ГЕРБ поискаха поименна проверка. Цвета Караянчева изброи 124 народни представители, които влизали и излизали. Секунди по-късно за наименованието на закона гласуваха само 105 депутати. От левицата се усъмниха имало ли е кворум изобщо. 

Въпреки че удължиха работното си време не успяха да стигнат далеч. Управляващите отхвърлиха предложението на ДПС дебатите да се отложат, за да се уточнят предложенията. След обяд вече решиха, че искат гласуването да продължи утре. 

В зала беше одобрена идеята за машинно гласуване, с опция за хартиена бюлетина. Така на следващите избори, били те редовните в края на март или предсрочни в случай на оставка на кабинета, ще можем да изберем как да дадем своя глас. Изключение са само секциите с под 300 избиратели, където машини няма да има. ДПС и БСП обвиниха управляващите, че готвят фалшификация на изборите. 

Номерата на партиите в бюлетината ще се запазят, след като депутатите отхвърлиха идеята на ВМРО. Не бяха приети и предложенията на ДПС за отпадане на текстовете за задължително гласуване и за връщане на старите правила за образуване на избирателни секции в чужбина. 

Утре предстои да разберем ще успеят ли от ГЕРБ да прокарат смесена избирателна система за ВНС, както и ще премине ли окончателно отговорността за машинния вот в ръцете на ЦИК. Очакваме и дали ще стане ясно кои са кандидатите за освободения председателски пост в избирателната комисия. Срокът за номинации вече изтече. 

Правна комисия обсъжда на тъмно поправките в Изборния кодекс

Изборният кодекс като спасителен пояс. На фона на трудностите за ВНС, на най-голямата партия й остана само кодексът. Вчера правна комисия гласува на тъмно поправките, при безпрецедентно информационно затъмнение. Представители на политически партии, граждански организации и експерти по изборно законодателство не бяха допуснати до заседанието с мотив, че то се излъчва онлайн. В сайта на парламента обаче имаше проблем и гледането на заседанието бе невъзможно.

 

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама