Протестът, ден 70: Поискаха оставката и на Караянчева

21:10, 16 сеп 20 25 4166 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За 70 пореден ден хиляди излязоха на протест срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Тази вечер недоволните поискаха и оставката на председателя на парламента Цвета Караянчева. 

Върху сградата на Народното събрание се прожектират кадри от сблъсъците на конференцията на ГЕРБ, както и от принудителното извеждане на жени от парламента по-рано днес.

Снимка: БГНЕС

"70-ят ден на нашето недоволство се превърна в позор за управлението на Борисов, позор за България", заяви от трибуната на протеста Арман Бабикян от „Отровното трио”.

Хората се обърнаха и с призив към президента да разпусне НСО.

След 21:00 часа  с мощни възгласи "оставка" множеството тръгна на шествие към Орлов мост.

По-рано през деня представители на гражданската платформа на Мая Манолова „Изправи се.БГ“ и на „Системата ни убива“ влязоха в Народното събрание, за да внесат декларация, в която искат 240-те депутати да подпишат, че подкрепят протеста, призовават членовете на ВСС да поискат оставката на главния прокурор, заявяват, че са против Конституцията на ГЕРБ и че са съгласни Народното събрание да бъде разпуснато.

Те заявиха, че няма да напуснат Народното събрание, докато не получат оставките. На брифинг председателят на парламента Цвета Караянчева заяви, че няма да да позволи в НС да се правят провокации и призова НСО да си свършат работата.

Малко след 18:00 часа от Националната служба за охрана изведоха със сила протестиращите извън парламента, позовавайки се на Закона за НСО. Пред НС вече се бяха събрали протестиращи. Те замеряха с предмети полицията. Домати, яйца, бутилки минерална вода летяха към десетките полицейски служители, строени пред входа на бившия Партиен дом.

Вера Иванова от „Системата ни убива” каза пред медиите, че служители на НСО са ги ритали. От НСО излязоха с официална позиция, че заедно с МВР са извели принудително група граждани, които в нарушение на посочените разпоредби отказаха да напуснат охраняем от НСО обект. От службата казаха, че няма да позволят НСО да бъде употребявана за политически цели.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама