Протестът, ден 69: Провал в образованието и изборни машинации

21:20, 15 сеп 20 25 3873 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

В 69-ия ден на антиправителствени протести исканията за оставка на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев остават непроменени. 

Днешният протест преминава под емоцията от първия учебен ден. Организаторите от „Отровното трио“ разкритикуваха политиката на управляващите по отношение на образованието през последните 10 години, като подчертаха лошото представяне на българските ученици на международни тестове, както и липсата на училища в голям брой населени места у нас.

Арман Бабикян прочете негативната статистика, която сочи, какво е мястото на България по образованост - 47% от българските ученици не покриват средната грамотност в ЕС, а все повече абитуриенти предпочитат да напуснат страната. Той изтъкна още, че 59 000 първокласници са прекрачили прага на училището тази година, което е с 1000 по-малко от миналата. Учениците в 11-и клас също са по-малко.

Бабикян коментира и промените в Изборния кодекс, които ще бъдат гласувани окончателно утре в Народното събрание. „Ще се опитат да върнат хартиените бюлетини заедно с машините“, заяви той. Според Бабикян управляващите ще протакат доставката на машините, за да се гласува в крайна сметка само с хартиени бюлетини и така се готвят за "служебна победа".

Тази машинация е опит да бъде обран българският народ и да бъде посегнато на една от най-свещените му свободи – избирателното право. Такива опити за служебна победа или за падане за дузпа на „Бистришките тигри“ е имало и преди в България. Ще им кажа само едно – до тук всеки, който се е опитал да натъкми закона в своя полза, е загубил“, заяви той.

Бабикян се закани, че утре ще има "изненада" за управляващите, но не уточни каква ще е тя.


Снимки: БГНЕС

Новото тази вечер е една инициатива, обявена в социалните мрежи. Майките от "Системата ни убива" дадоха микрофона на младите хора. Целта на тази инициатива е да чуят всички младите защо са тук, какво искат и за какво се борят. Говориха предимно студенти и спортисти. Според майките много е важно да се чуе техният глас, тъй като бъдещето е в ръцете на младите. Те заявиха, че искат по-добро бъдеще както за себе си, така и за всички останали, съобщи БНТ.

Част от протестиращите запалиха фенери, които образуват думата "Оставка", и ги пуснаха в небето.

Към 21.20 ч. към "Орлов мост" тръгна традиционното протестно шествие.


Снимка: БГНЕС

„Отровното трио“ не познава Черепа

Днес от „Отровното трио“ потвърдиха отново, че ще съдят председателя на Народното събрание Цвета Караянчева за твърденията ѝ, изречени в телевизионен ефир, че има двама олигарси, които са извън България и „дирижират и финансират част“ от настоящите протести срещу правителството и главния прокурор.

Това, че (Цвета Караянчева) ще бъде дадена на съд, естествено трябваше да се получи. Всички тези опорки, които започват от нейния началник, веднага попиват в корпулентните медии и всъщност непрекъснато сме задължени да обясняваме неща, които са достатъчно ясни и много лесни за проверка“, заяви професор Велислав Минеков пред bTV.

Ние имаме ясни документи как сме се финансирали през всичките тези три месеца. Какво е набрано, какво е похарчено, какви данъци са платени“, заяви Минеков.


Снимка: БГНЕС

Протестите се финансират с ясна кампания. "Първите дни се финансирахме със собствени средства, а след това публикувахме сметка, в която за един ден се събраха 24 000 лева. Общо събраните средства са достигнали близо 93 000 лева", разказа той.

"Никой от „Отровното трио“ не познава Черепа, за разлика от Влади Горанов, с когото си разменят есемеси“, каза още Минеков.

Междувременно от „Отровното трио“ обявиха още веднъж непоколебимостта си да са всеки ден на площад „Независимост“, но очакват повече хора на 22 септември.

Този път не ви събираме, за да празнуваме, тъй като независимостта е нещо, което трябва да бъде извоювано. Този път ви събираме, за да може високо и ясно да изкрещим, че искаме своята независимост от мафията и от корупцията“, обяви адвокат Николай Хаджигенов във Фейсбук.

МВР проверява полицаи за насилие и нашивки по униформите

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов разпореди пълна проверка във всички областни дирекции на полицията в страната, съобщиха от ведомството. От там не посочват причините за това.

Основната задача на проверката е да установи имало ли е полицейско насилие, както и дали има нарушения "при използването на пагоните, емблемите, отличителните знаци и надписите по униформите" на полицаите.

Сигнали за нашивки на черепи по униформите на органите на реда, както и за използването на бокс от полицай бяха подадени по време на първото Велико народно въстание на 2 септември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама