Равносметка: Около 26 000 изгасени пожара и близо 360 спасени живота от началото на 2020 г.

13:50, 14 сеп 20 25 1749 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

На 14 септември пожарникарите в цялата страна отбелязват своя професионален празник. Днес в двора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ бе отслужен водосвет и бяха поднесени венци и цветя пред мемориалната плоча на загиналите при изпълнение на служебните си задължения огнеборци.

"В много социологически проучвания пожарната е структурата от държавата, която е с най-висок рейтинг и доверие в обществото", заяви по време на събитието вътрешният министър Христо Терзийски. Той отбеляза, че тези резултати са постигнати с тежък труд и преодоляването на много предизвикателства. По думите му служителите на дирекцията реагират ежегодно на над 50 000 сигнала, при които гражданите са имали нужда от помощ и подкрепа.

Директорът на ГДПБЗН Николай Николов отбеляза още, че приблизително 26 000 пожара са били изгасени тази година, които са нанесли значителни материални щети. Спасени са били 358 души, чийто живот е бил непосредствено застрашен от стихията.

В деня на професионалния празник на пожарникарите Венцислав Станков от Синдикат "Огнеборец" отбеляза, че в България има недостиг на огнеборци.

"Цифрите, заложени в бюджета за 2020 г. - 283 милиона лева, са крайно недостатъчни. Изключителни проблеми изпитваме при поддържката на техниката - това един от основните ни проблеми", обясни той в ефира на БНР. По думите му синдикатът ще настоява за 550 млн. лв. повече в бюджета за 2021 г.

Снимка: CanstockPhoto

Проблем е и липсата на летателна техника, която да гарантира по-бързи и адекватни действия. "За момента нямаме разбиране от властите по този проблем. Тези летателни средства няма да ги използваме само гасене на горски и промишлени пожари, но и при издирване на хора чрез въздуха, за евакуация. Към момента в България няма такава създадена организация – издирването и спасяването е само наземно, поясни Венцислав Станков.

Във Facebook профила си премиерът Бойко Борисов отбеляза днешния празник на пожарникарите и поднесе своите благодарностите за всеотдайността и жертвоготовността, с която вършат своята работа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама