Има ли опасност от безводие в Североизточна България?

09:02, 13 сеп 20 / Общество 25 1428 Шрифт:
Topnovini

Въпреки липсата на валежи и по-ниските нива на язовирите в Североизточна България, на този етап няма опасност от безводие в тази част на страната.   

„Безводие няма как да има. Знаете, че част от водовземането на територията на Варненска област става от изворите в Девня, и то доста отдавна. Тоест, няма опасност тези язовири да пресъхнат”, обясни областният управител Стоян Пасев пред Нова телевизия.

Бедствено положение заради безводие в община Неделино

Въпреки това, нивата на големите язовири към момента са ниски. Основен източник на вода за Североизточна България остава язовир „Камчия”. Според управителя на ВиК дружеството във Варна Валентин Вълканов там съществува проблем, тъй като МОСВ е ограничило количествата вода към морската ни столица с цел да се осигури резерв при кризисна ситуация. 

Според ВиК дружеството трябва да се търси адекватно решение на проблема

„Трябва да има комисия, която да следи за нивата. Не може ВиК - Бургас да си дава количествата всеки месец. И виждам, че водата, която те получават, е почти два пъти повече от нашата. Колкото те взимат повече, а ние по-малко, толкова нашата цена следва да бъде завишена. А това продължава, ВиК - Варна трябва да работи по вдигането на цената към потребителите, което за нас не е добре”, каза още Вълканов. 

Като алтернативен източник би могъл да се използва язовир „Цонево”, но това оскъпява многократно услугата.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама