Кирил Добрев: Аз партията заради паметта на баща ми никога няма да предам или продам

17:40, 11 сеп 20 / Политика 25 2261 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Величини като Лилов и Луканов не разцепиха партията, та Нинова от Крушовица и Добрев от Гоце Делчев ли ще го направят? Не, това няма как да стане. БСП ми е по-мила от председателския пост. Това каза в интервю за „24 часа“ кандидатът за лидерския пост в БСП Кирил Добрев.

Списъците на Нинова за изборите в БСП пълни с бивши социалисти

„Който и да стане председател, ще има два пътя пред себе си - да продължи разделението на такива, които ме харесват, и такива, които не ме харесват, или да се опита да консолидира БСП. Няма как вътре да разделяш, а навън да имаш претенции да обединиш обществото за по-добра България“, каза още Добрев.

Ето и цялото интервю:

- Г-н Добрев, защо се кандидатирате за лидер на БСП, какво можете да предложите на партията?

- Защото постепенно спряха да се изпълняват целите, около които се обединихме преди 4 г. - обновление на партията, вземане на решенията вътре в партийните органи, а не незнайно къде, зачитане на ролята и мястото на структурите.

И да ви кажа честно,  тотално спря  диалогът на председателя с ръководните органи. Ще ви дам пример - три години каквито и дебати да е имало, Националният съвет приемаше всяко предложение на председателя. Отказът дойде, когато просто нямаше разговор.

Накрая стигнахме до ситуация “няма Национален съвет, няма проблем”.

Второ - вместо да атакуваме властта в държавата, започна кръгова отбрана на председателския пост, и то с манипулации. Кандидатирам се, защото няма да позволя промяната да се превърне в подмяна. Няма да зарежа нещата по средата. Поставих името си и посветих 15 години от живота си да работя за това.

- Защо 4 години бяхте част от екипа на Корнелия Нинова, а сега се представяте за нейна алтернатива? Това не се разбира от съпартийците ви, дори мнозина видяха в кандидатирането ви тайна договорка между вас и лидерката...

- Аз съм системен и предвидим екипен играч. Когато екипът има кауза, а капитанът заиграе лична игра - аз оставам с екипа и търсим нов капитан. Съжалявам истински, че част от моите другари, които имат лидерски качества, не се кандидатираха. Не посмяха. Пазят се за по-нататък. Проблемът е, че както върви, “по-нататък” може и да няма смисъл.

Така че приемете, че нямах избор. За съжаление, досегашният председател така и не разбра, че мачкайки различното мнение в партията, отблъскваш всички нормални хора, които се оглеждат за нормална партия.

Разбирам, че някои съпартийци са изненадани от решението ми. Това е така, защото повече от три години не допуснахме вътрешните противоречия на тогавашния екип да излязат навън. Апропо, погледнете, от онзи екип не остана почти никой.

- Кажете в 3 точки как виждате бъдещето на партията, ако вие сте начело?

- Първо, консолидация в партията. Все още това, което ни събира, е повече от това, което ни разделя.

Второ, промяна в коалиционната политика - повече ляво с  реална тежест, по-малко абревиатури.

Трето, млади, активни, подготвени хора да бъдат лицето на БСП сега, не утре.

- Представете си следващия парламент и БСП с възможност да съставя управленска коалиция. С кого ще е тя?

- В кампанията се наслушах на спекулации, които се разтягаха - от ГЕРБ, през “Да, България”, до Слави Трифонов. Предлагам да го решат членовете и да бъде потвърдено от ръководните органи.

- Тоест този въпрос да се реши с референдум?

- Да. Също така в това допитване да има опция и “оставаме опозиция”

За да водя преговори, искам мандат и подкрепа от цялата партия.

- Защо тази кампания, която се провежда само вътре в БСП, бе по-ожесточена от всяка друга, в която сте участвали - по-страшен ли е врагът с партиен билет от политическия опонент?

- Обяснявам си го с това, че някои кандидати, които все са били на държавна, а после и на партийна служба, извън партията просто не са адекватни. За тях е въпрос на лично оцеляване.

- Всички тези вътрешни интриги, ескалирали в последните месеци, не отвратиха ли членовете на партията? Разделението по върховете се пренесе и по места - как БСП отива на парламентарни избори така разделена?

- Който и да стане председател, ще има два пътя пред себе си - да продължи разделението на такива, които ме харесват, и такива, които не ме харесват, или да се опита да консолидира партията.

Няма как вътре да разделяш, а навън да имаш претенции да обединиш обществото за по-добра България. Трябва личен пример. Протегнатата ръка на лидера държи ключа на обединението.

- Какво ще направите, за да пресечете раздорите?

- По-голямата част от вътрешните проблеми може да се решат дори само с диалог, с разговор, с изчистване на позиции и принципи, но първо с желание от двете страни. На други ще им трябва време и убеждаване.

Стигнахме до точка, от която пътят обратно един към друг е много стръмен и необходимо е желание да го извървиш.

- Какви са очакванията ви - ще има ли легитимност този вот, или социалистите масово ще “отидат за гъби” и няма да гласуват?

- Като гледам как някои организации се готвят с предварително попълнени бюлетини, може да има и 100% активност. Не мога да предвидя, защото

този вътрешен избор го мислехме като позитивна кампания на идеи, а се оказа кални борби, уволняване на хора - и млади, и стари, игра с човешки съдби, натиск и манипулации. А най-жалкото е, че тонът беше поръчан от “Позитано”. Това разочарова и отблъсква.

- Ако спечелите, бихте ли работили с опонентите си?

- Опоненти в БСП нямам. Не деля хората, а като партиен ръководител и за секунда не съм си позволил да пренебрегна член или организации, дошли при мен, само защото не ми симпатизират.

- Кое е най-нелепото обвинение, което чухте за себе си в тази кампания?

- Лъжите и внушенията по мой адрес се развихриха, но най-нелепото е, че Бойко ми е давал обществени поръчки и веднага, като спечеля, ще продам БСП на ДПС и ГЕРБ. Всъщност има и нещо, изречено от устата на кандидат за председател при среща в Казанлък - че видите ли, Кирил и Бойко ще направят Пеевски премиер. Аз партията заради паметта на баща ми никога няма да предам или продам. Най-нелеп изглежда човекът, който говори подобни неща, но аз не му се сърдя. Той е отскоро и за малко в партията.

- Ако спечели Нинова, как ще продължите оттук нататък в партията - да очакваме ли разцепление?

- Величини като Лилов и Луканов не разцепиха партията, та Нинова от Крушовица и Добрев от Гоце Делчев ли ще го направят? Не, това няма как да стане. Партията ми е по-мила от председателския пост.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама