България предложи на Гърция да приеме 20 деца от лагера "Мория"

18:30, 11 сеп 20 / Свят 25 3409 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

10 европейски страни ще приемат около 400 малолетни без придружител, след като бежанският лагер в Лесбос беше унищожен от пожар, а България предложи да приеме 20 от тези 400 деца, съобщиха от правителствената пресслужба.

Общо 400 непридружени деца са сред близо 13-те хиляди мигранти, които останаха без подслон, след като пожар изпепели приемателния център, съобщиха от правителствената пресслужба.

Премиерът Бойко Борисов разпореди на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и на министъра на вътрешните работи Христо Терзийски да предприемат необходимите постъпки пред гръцката страна. МВнР вече уведоми с нота за намерението си и посолството на Република Гърция в София.

Днес в посолството на Република България в Атина бе получено и писмо от алтернативния министър по миграцията и убежището Йоргос Кумуцакос с молба за подпомагане на гръцката страна с предмети от първа необходимост с оглед задоволяване нуждите на останалите без подслон обитатели на лагера "Мория". Писмото е изпратено и до останалите посолства на страни от ЕС. България ще се включи заедно с останалите държави-членки в осигуряването на тези материали.

Европейската комисия до дни ще излезе с нови предложения по миграционната политика на Съюза.

„Присъствието ни на Лесбос ясно доказва нашата решителност да помогнем на гръцките власти да се справят с безпрецедентната драматична ситуация, възникнала на острова. Най-високият ни приоритет трябва да са колективните и незабавни действия. Първо да осигурим подслон на нуждаещите се и да възстановим обществения ред“, заяви заместник-председателят на ЕК Маргаритис Схинас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама