Ден 64: Отново многоброен протест, но без инциденти

23:15, 10 сеп 20 25 2940 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Хиляди недоволстващи се събраха на Триъгълника на властта през 64-тия ден на антиправителствени протести, обявен като второ Велико народно въстание.

Исканията остават същите - оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

След 20.30 ч. протестът започна да доближава по масовост този от 2 септември. Със светнати фенерчета на телефоните си хилядите на площада демонстрираха колко са много. Студенти преминаха пред кордона от полицаи с огледала с надпис “Ти си един от нас”, в които се появяваха отраженията на служителите на реда.


Снимка: Юлиан Тодоров

Адв. Николай Хаджигенов от „Отровното трио“ обяви, че очакват и тази вечер да има провокатори. „Получихме информация, че някаква група довечера в 22.00 ч. иска да счупи прозорците на Съдебната палата, а полицията няма си мръдне пръста. Но ние не сме тук за това и нямаме общо с това. Единственото, което искаме, е да счупим корумпираната власт“, подчерта той.

От трибуната тази вечер се изказа и журналистът и създател на предаването "Варя и общество" по БНТ Горан Благоев, в което представители на Светия Синод отказват да участват. Той призова митрополитите да застанат до хората на улицата и Българската православна църква да остане крепител на морала и духовността, а не българските духовници да се страхуват да излязат на улицата. "Дай, Боже, на този площад да се твори бъдещето на свободна България, освободена от корупция, продажни политици и медии, България, за която да кажем: На многая лета!", каза Благоев от трибуната, цитиран от „Дневник“. Веднага след изказването му прозвуча и "Многая лета".

Малко преди 22.00 ч. част от хората започнаха да се разотиват. Други обаче и след края на изказванията на ораторите останаха в пространството между площадите "Независимост" и "Александър Батенберг". От колоните звучаха възрожденски песни.

Около 23.00 ч. група протестиращи блокира и пл. "Орлов мост".


Снимки: Юлиан Тодоров

Без инциденти, но с арестувани

Протестът през деня премина без напрежение и инциденти. На изградените КПП-та при претърсване на граждани полицията иззе множество забранени предмети - запалителни вещества, пиротехнически средства, както и играчки - пушка и меч. Арестуваха шестима – петима мъже и една жена, които по-късно бяха освободени.

50-метров трибагреник пред Министерски съвет

Междувременно органите на реда претърсиха и градинката пред Народния театър, тъй като имаше информация, че там през нощта са били скрити бутилки с течности. При претърсването са намерени множество забранени предмети като запалителни течности, колове, ножове.


Снимка: БГНЕС

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама