След пожара на Лесбос: Изпращат кораби за 2000 мигранти, останали без дом

19:00, 10 сеп 20 / Свят 25 1946 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Гърция изпраща три кораба, на които ще бъдат подслонени 2000 мигранти, останали без покрив заради пожара в бежанския лагер на остров Лесбос.

За втора поредна нощ, цели семейства спаха под открито небе на поляни и паркинги, след като избягаха от пламъците в „Мория”. Съоръжението беше изпепелено във вторник, а снощи нов пожар доизгори останалите палатки.

Пожар унищожи най-големия бежански лагер на остров Лесбос

До момента около 400 деца и тийнейджъри бяха откарани в континенталната част на Гърция, съобщава БГНЕС. Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон се споразумяха заедно с други страни от ЕС да приемат непълнолетните. Не е известно колко мигранти ще бъдат настанени в Германия, тъй като все още се водят преговори по този въпрос в рамките на ЕС. 

В лагера "Мория" живееха над 12 000 души, или няколко пъти повече в сравнение с капацитета на мястото. Пожарът започна на 8 септември, като по информация на гръцката агенция АНА-МПА той е предизвикан умишлено при бунт на кандидати за убежище, които е трябвало да бъдат поставени в изолация, след като са дали положителни проби за коронавирус.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама