Навални помни всичко преди отравянето

17:43, 10 сеп 20 / Свят 25 1763 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Руският опозиционер Алексей Навални се възстановява от отравянето с нервнопаралитичното вещество "Новичок" и вече е способен отново да говори, съобщи списание "Шпигел", цитирано от Reuters и БНР.

Той си спомня събитията до момента, в който е изгубил съзнание.

Физически Навални ще се възстанови поне 90%, а психически вече се е възстановил почти напълно, смятат лекарите. Според тях фактът, че опозиционерът е оцелял се дължи само на бързата реакция на пилота на самолета, където се влоши състоянието му (решил да кацне извънредно в Омск) и на това, че му е даван атропин още в линейката в Омск след кацане. Подобна теза изказват лекари и пред в. "Ди цайт", който съобщи вчера, че според германски експерти Навални е отровен с нова версия на нервнопаралитично вещество от групата "Новичок", с което биха могли да разполагат само спецслужбите в Русия, съобщи "Дневник".

С решението на пилота свързва подобрението в състоянието му и Владимир Углев, един от разработчиците на "Новичок". Причината е, че така в организма на Навални не е проникнало достатъчно количество отрова. Според него фактът, че никой друг освен Навални не е пострадал, означава, че отровата е нанесена върху дрехите или обувките му и чрез тях е проникнала и в организма му (има и други версии, според които например веществото е стигнало до ръцете му чрез чаша). Углев смята, че именно за това Навални е получил такава доза "Новичок", каквато и отровената през 2018 г. Юлия Скрипал, дъщеря на бившия разузнавач Сергей Скрипал.

Помпео допусна съпричастност на Русия по случая "Навални"

Критикът на Кремъл е лекуван в берлинската болница "Шарите", след като му призля по време на вътрешен полет в Русия миналия месец. Германия иска обяснения от Русия за станалото, но тя отрича да е замесена по някакъв начин.

Полицейската охрана на болницата е засилена, тъй като се очаква Навални да има повече посетители с подобряването на състоянието му.

Междувременно в Русия един от активистите на кампанията на Навални - Алексей Барабошкин бе пребит. Нападателите му все още не са идентифицирани.  

Барабошкин е координатор в уралския град Челябинск, където от петък до неделя ще се провежда гласуване за регионални и общински депутати. Местните активисти се притестяват от фалшифициране на вота и заедно с това съобщават, че редовно са заплашвани, а домовете им - обискирани от полицията. 

Алексей Барабошкин също е бил заплашван, а сега е с фрактура на черепа и сътресение, съобщава Telegram. От полицията обещават да проверят случая.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама