Община Несебър иска държавния дял в "Слънчев бряг" АД

20:09, 09 сеп 20 25 2012 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Раздираната от чести скандали и лобистки интереси община Несебър ще започне преговори с българското правителство за придобиване на държавния дял в дружеството, който възлиза на 75% от капитала. Това е решил общинският съвет, потвърдиха пред Mediapool.

Часове след решението на местната власт започнаха да валят тревоги за бъдещето на курорта, който има опасност да бъде превзет от местни властелини и да се стигне до нова вълна от презастрояване. 

Кметът на общината е упълномощен да стартира преговорите с правителството, като предложението е направено от Венелин Ташев от местната коалиция "Съюз на свободните демократи". Самият кмет Николай Димитров също бе в епицентър на скандал. През 2019 г. той бе обвинен като лидер на организирана престъпна група за купуване на гласове, а прокуратурата настояваше, че като кмет може да оказва натиск върху свидетели. Но на 14 януари 2020 г. Апелативният спецсъд окончателно отказа да отстрани Николай Димитров от кметския пост.

Хотелите в Слънчев бряг затварят поетапно до 10 септември

В момента 75% от капитала на "Слънчев бряг" АД се държат от Министерство на туризма. Дружеството е и на фондовата борса и в него акции имат над 4000 физически и юридически лица. Венелин Ташев, цитиран от местни медии, развива визия, че е възможно община Несебър да създаде търговско дружество, което да стопанисва комплекса и в него участие да имат миноритарните акционери.

От Съюза на собствениците на хотели в "Слънчев бряг" обясниха, че от години плащат данъци на общината, но тя не инвестира нищо, защото инфраструктурата в курорта е на държавата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама