От 2025 г. нови стандарти за филмите, кандидатстващи за Оскар

19:20, 09 сеп 20 / Култура и наука 25 1082 Любомира Николова
Снимка: CanStockPhoto

Филмите, които се надяват да се състезават за Оскар за най-добра продукция, ще трябва да отговарят на определени критерии за разнообразие, реши Академията за филмови изкуства и науки, съобщава Би Би Си.

Академията излага четири „стандарта“, с прилагането на които се надява да засили представителството и включването на участници с техните постижения както пред, така и зад камерата.

За 96-те Оскари през 2025 г. само филми, които са изпълнили поне два от стандартите, ще се класират за наградата.

Оскарите са критикувани за липсата на многообразие.

Отсъствието на чернокожи актьори или такива от малцинства сред номинираните през 2016 г. доведе до яростна реакция, като филмови звезди бойкотираха церемонията и се засили движението #OscarsSoWhite.

Това доведе до обещание от Академията да удвои жените и представителите на чернокожите и малцинствата сред своите членове до 2020 г.

Неотдавна Академията покани 819 нови членове да гласуват за тазгодишните Оскари, от които 45% са жени и 36% не са бели, и казва, че сега е удвоила броя на жените членове и е утроила броя на хората от слабо представени досега етнически и расови общности, пише БГНЕС.

До възможността за награда за най-добър филм ще се допускат недостатъчно представените групи - които включват жени, расови и етнически групи, ЛГБТ+ и хора с увреждания.

Посочени са и следните области, в които трябва да бъдат включени такива групи:

Екранна актьорска игра и сюжетни линии, „като поне един от главните или поддържащи актьори е от недостатъчно представена расова или етническа група“;

Творчески ръководни позиции, ръководители на отдели и на екипи;

Платени стажове и обучение;

Публично разпространение и маркетинг;

Тези изисквания ще се прилагат само за филми, направени през 2024 г. за церемонията по награждаването през 2025 г. и след това. Дотогава филмите от 2021 г. ще трябва да представят формуляр по стандартите на Академията за включване.

1 коментар
Анонимен 09:53, 10 сеп 20

Ужас! Академията удари дъното! Това, че има хора по света, които биват омаловажавани, не значи, че създателите на филми трябва да бъдат наказвани да променят сюжетите си. НЕ МОГА ДА ПОВЯРВАМ!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!
Ключови думи