Деница Сачева: Ще предложим увеличаване на минималната заплата на 650 лв.

09:53, 09 сеп 20 25 1030 Шрифт:
Любомира Николова Редактор: Любомира Николова

Министерството на труда и социалната политика ще предложи увеличаване на минималната заплата на 650 лева. Минималната работна заплата в България може би е най-ниската в Европейския съюз. От ключово значение е да направим крачка за развитие на доходите. Това заяви в сутрешния блок на БНТ "Денят започва" министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

СБЛЪСЪК: „За“ и „против“ замразяване на минималната работна заплата в кризата?

Също така социалният министър обяви и че има предложение 50-те лева добавка към пенсиите осигурени за 3 месеца, да продължи до края на годината.

По думите й предстои в Национален съвет за тристранно сътрудничество да бъде разгледан анализ на мярката 60/40 с всички детайли.

Ако я нямаше мярката 60/40, безработицата днес щеше да е 14%, а тя е 7, 9%. 

Тя изрази един умерен оптимизъм за начина, по който се развиват нещата в сферата на безработицата.

Сачева заяви, че се надява до края на годината да задържим безработицата до 8% максимум. "За успех бихме считали, ако успеем да направим така че безработицата да не надвиши 300 000 души до края на годината. Към днешна дата е 244 00 души", каза още социалният министър.

"Многократно сме обръщали внимание на това, че мерките, които предлагаме понякога са критикувани, защото като че ли се очаква Социалното министерство да предлагат повече мерки, свързани с ликвидност, а ние предлагаме мерки, свързани със запазване на заетостта. В това отношение смятам, че съумяваме да направим така че безработицата да не бъде в такива нива, каквито наблюдаваме в други държави", добави тя.

По последни данни около 30% от регистрираните безработни са от сектор "Ресторантьорство, хотелиерство и туризъм". По експертни оценки може би едва 20% от обичайните хора, които имат сезонна работа през лятото са имали възможност да работят тази година в летния туризъм.

Според Сачева е възможно това да се случи и в зимния туризъм.

"Очакваме да видим първите признаци на по-висока безработица в сезонната работа още през октомври-ноември. Това е една от причините да приемем предложението, което получихме от страна на синдикатите за увеличаване размера на обезщетенията за безработица и за увеличаване на периода, в който ще се изплащат. Законопроектът предстои да бъде гледан днес в бюджетна комисия и вероятно да бъде гласуван в парламента на първо четене до края на тази седмица. Мярката е до края на тази година", заяви социалният министър.

"Има достатъчно средства, които са гарантирани във фонд "Безработица", добави Сачева.

Като допълнителен ефект от мярката 60/40 Сачева посочи намаляването на хората, които работят без договор. Това се наблюдава основно в секторите "Ресторантьорство, хотелиерство и туризъм" и "Търговия".

По повод наближаващия първи учебен ден Сачева се надява да няма масово затваряне на училищата.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама