Агресия на пътя: Шофьор на градския транспорт се саморазправя с чук в ръка

13:54, 09 сеп 20 / София 25 7989 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Тази сутрин екип на TOPNOVINI.BG стана свидетел на пореден случай на агресия на пътя.

Във видео, заснето от екипа ни, се вижда как шофьор на градския транспорт в София заплашва с чук друг водач на автомобил.

Мъжът вади чук, излиза от превозното средство и налита на бой на шофьор в съседен автомобил. Случката се разиграва минути преди 9.00 ч. при Семинарията. Автобусът се движи по линия 102.

Пред TOPNOVINI.BG един от най-известните психолози и психотерапевти у нас Александра Петрова коментира, че зад волана се получава много лесно т.нар. стеснено поле на съзнанието, в което някой избухва срещу теб, а ти преди това си бил в много ситуации на задържане на нервите и е достатъчна малка искра, за да подпали реакции, като в това видео.

„Държейки волана на превозното средство, то става част от нас. И когато някой ни пречи, някой ни спира, има задръствания – всичко това е форма на фрустрация. Психиката трупа постоянно негативни емоции. Вече движението е изключително натоварено и всички хора по някакъв начин искат да се възползват от привилегии и да имат права, заради което по-трудно спазват правилата“, обясни тя.

Шофирайки, хората не обичат да се прецакват. И когато цялото това напрежение – от спиране, засичане, чужди физиономии, чужди реплики – се събере в едно, много често се получават тези крайности. Което е въпрос, от една страна, по-глобално на цялата инфраструктура, в която шофираме. От друга страна, е въпрос на култура и общ психичен статус“, подчерта Александра Петрова.

Тя обясни, че за увеличаване на агресията свидетелства и фактът, че след пандемията живеем в посттравматичен свят. И като ефект идват по-големите нива на тревожност, които прерастват в напрежение на пътя.

TOPNOVINI.BG търси за коментар Центъра за градска мобилност, Столичен автотранспорт и Столична община, от които да разберем подробности какво е подтикнало служителя им да агресира по този начин и да нападне друг водач. Проверен ли е за употреба на алкохол и наркотични вещества преди започване на дневната му смяна, както и кога за последен път е преминал психотест.

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 3
1 Анонимен 23:45, 09 сеп 20

Защо веднага търсите под вола теле качите се 16 часа в автобус и карайте да видите колко ситуации търпи шофьора и всеки засича псува и засича,а вие веднага алкохол и др подобни глупости всяка сутрин се минава на преглед за алкохол в пловдив е така не вярвам да има разлика

2 Анонимен 16:10, 10 сеп 20

Това само в България може да се случва

3 Баш Анонимен 17:41, 10 сеп 20

Това може да се случи навсякъде, от Балканите до Азия и Африка (без западна Европа)

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама