Държавата дава заем от 50 млн. лева на „Мини Марица-Изток“

14:40, 08 сеп 20 / Политика 25 1574 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

В енергийното министерство се събра браншови съвет за бъдещето на комплекса „Марица-Изток“ с представители на КНСБ и КТ „Подкрепа“. Взето е решение БЕХ да предостави на „Мини Марица-Изток“ дългосрочен заем в размер на 50 млн. лева. Отделно от тях ще се отпуснат още 5 млн. лева за заплати на работниците и служителите в мините.

Свикват спешна среща за бъдещето на „Мини Марица-Изток“

„„Марица-Изток“ е енергийното сърце на България. В комплекса се произвеждат 46% от електрическата енергия, необходима на страната“, посочи министър Теменужка Петкова и отчете, че кризата заради COVID-19 е довела до свиване на потреблението и намаляване на добиваните количества въглища и произведеното количество енергия.

България ще продължи да разчита на централите, които произвеждат енергия от въглища, до 2030 г. с хоризонт до 2050 г.“, обяви тя.

За КНСБ мярката е адекватна. „Държавата трябва да даде допълнителна подкрепа на държавно дружество, когато по независещи от него причини не може да изпълни предварително заложената си програма“, заяви президентът Пламен Димитров.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама