Книги с намаление и проверка на грамотността на осмото издание „Алея на книгата“

15:00, 07 сеп 20 / София 25 2323 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

От днес до 13 септември в София отваря най-голямата книжарница на открито - „Алея на книгата“. Тази година се включват близо 100 от българските водещи издателства. Издаделите твърдят, че няма скок с цените въпреки коронакризатаОт понеделник до неделя в специално обособен кът предстоят срещи с над 30 български автори на книги. Издаделите твърдят, че няма скок с цените въпреки коронакризата.

Освен хилядите книги, посетителите ги очаква любимият Литературен кът на Алеята, включващ на богата културна програма със срещи с автори, издатели и преводачи, премиери и представяния на книги, срещи с автограф, детска програма и специално събитие по случай Международния ден на грамотността.

Снимка: Топновини

Тази година Литературният кът също е с нова локация – на „Витошка” до пресечката с ул. „Парчевич”. Достъпът до всички събития продължава да бъде свободен, съобщават от "Българска книга".

Участниците в тазгодишната Културна програма на „Алея на книгата” – София са Александър Байтошев, Белла Чолакова, Бойка Асиова, Валерия Велева, Весела Василия, Владо Даверов, Георги Гавраилов, Георги Господинов, Гергана Лаптева, Димитър Тонин, Добри Божилов, Евтим Евтимов, Жени Костадинова, Илиян Любомиров, Камелия Спасова, Красимир Лозанов, Калин Терзийски, Людмила Андровска, Митко Новков, Петър Андоновски, Романьола Мирославова, Светлана Дичева, Татяна Гишина, Тео Буковски, Хайри Хамдан.

Снимка: Топновини

В програмата на Литературния кът е поместено специално събитие, посветено на грамотността и организирано в партньорство с Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките

На 8 септември, вторник, между 10:00 и 12:00 часа, по случай Международния ден на грамотността и задаващия се старт на учебната година, Асоциация „Българска книга“ и Институтът за български език предизвикват родители и деца да участват в състезание като премерят сили в тест по грамотност. Инициативата е под надслов „Написаното остава. Пиши правилно!”.

Снимка: Топновини

Всеки, който желае да тества знанията си по български правопис и пунктуация, може да се подложи на езиков тест и да получи съвети от млади учени от БАН за най-често допусканите грешки. Участниците ще получат стикери „Написаното остава. Пиши правилно!“, чието предназначение е да бъдат залепяни върху табели или надписи на публични места, в които са допуснати правописни грешки. Най-успешно справилите се ще получат и награди.

С 2130 дарени книги откриха читалня в Младежки дом – Силистра

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама