Откриха маска на Дионис на 2400 г. в Турция

10:40, 07 сеп 20 / Култура 25 2237 Шрифт:
Юлиан  Тодоров

По време на разкопки в Западна Турция е намерена теракотена маска на близо 2400 години, предаде БГНЕС.

Археологът Каан Ирен, ръководещ разкопките в древния град Даскилейон в западната провинция Балъкесир, каза пред Анадолска агенция , че маска на древногръцкия бог Дионис, намерена в акропола на града, е едно от най-интересните открития за тази година. "Това вероятно е оброчна маска. Повече информация ще стане достъпна с течение на времето с повече изследвания", каза Ирен, професор в университета "Мугла Сътки Кочман".

Легендата разказва, че носенето на такава маска е начин да се отдаде почит на Дионис, гръцкия бог на карнавалите и маскарадите, което позволява да се освободите от тайните желания и погребаните съжаления. Смята се, че Дионис е крил както своята идентичност, така и силата си и се смята за покровител на изкуствата.

Даскилейон се намира на брега на езерото Maняс от времето, когато в Мала Азия е имала много древногръцки селища. През седми век пр. Н. Е. градът е наречен Даскилейон, когато известният лидийски крал Даскилос е дошъл в града от Сардис поради династични кавги, според уебсайта на турското министерство на културата и туризма. Синът му Гигес е роден в Даскилейон.

След като Гигес става крал на Лидия, градът е преименуван на Даскилейон - мястото на Даскилос - около 650 г. пр. Н. Е.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама