11 години от трагедията с кораба "Илинден"

08:49, 05 сеп 20 25 1872 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Днес се навършват 11 години от потъването на корабчето "Илинден" на 5 септември 2009 г. в Охридското езеро.

По време на инцидента в Македония се удавиха 15 български туристи. Корабчето превозваше над 50 наши сънародници към манастира "Свети Наум" и потъна за минути на 200 метра от брега.

В началото на месец април 2012 г. Апелативният съд в Битоля потвърди осъдителните присъди за Сотир Филевски и Бранко Баич по делото за потъналия в Охридското езеро кораб "Илинден". На 5 юли 2011 г. Основният съд в Охрид призна за виновни двамата подсъдими. Капитанът на кораба Филевски и хърватският гражданин Баич, дал сертификат за годността на плавателния съд, бяха осъдени на по една година затвор, припомня БГНЕС. Съдът сметна, че Сотир Филевски не се придържал към наредбите за корабоплаването и лекомислено сметнал, че няма опасност като качва на борда на кораба над 50-те български туристи. Заради неспазване на закона за корабоплаването беше осъден и Баич.

Две седмици след трагичния инцидент корабът "Илинден" бе изваден на повърхността. Екипите на хърватската фирма "Дубина" в продължение на два часа изпомпваха водата от него. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама