Само 300 тол инспектори поискали да използват туристическите ваучери от държавата

12:05, 04 сеп 20 25 1762 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Управляващите решиха да компенсират борещите се на първа линия с коронавируса с  ваучери за вътрешен туризъм. Стойността им е 210 лева и могат да се използват до 30 ноември 2021 година. Това важи за лекари, медицински и немедицински специалисти в лечебните заведения и центровете за спешна медицинска помощ, служителите на РЗИ, на Националното тол управление и на МВР.

Марияна Николова ще стимулира българите да почиват в България

Досега от институциите не е предоставяна информация за мярката. От Топновини се поинтересувахме и изпратихме еднакви въпроси до министерствата, които имат ангажимент.

Попитахме колко служители имат право на ваучерите; колко от тях са се възползвали; възможно ли е да са давани ваучери на служители, които нямат право; кой отговаря за контрола по предоставянето на ваучерите; какви средства са отпуснати от държавата и колко са усвоените; има ли нарушения по мярката. До момента сме получили отговор само от Националното тол управление.

579 са служителите, които имат право на еднократната помощ за туристически услуги. Те са работили на терен и денонощно са подпомагали преминаването на тежкотоварни автомобили по т.нар. зелени коридори. Тол инспекторите са били заедно с полицията на временните КПП-та на областните градове от 21 март до 6 май.

До края на август 300 служители на тол управлението са заявили желание да ползват ваучерите. Не са ги използвали още, защото са в процедура по подаване на заявления. Според управлението не е възможно ваучери да получат служители, които не са били на първа линия, защото правоимащите са съгласувани с началника на отдел „Контрол и правоприлагане“ и трудът на всеки е отчетен почасово.

Как депутатите оставиха хиляди българи без лятна почивка

210 лева се изплащат авансово, 14 дни преди ползването на ваучера. След като се върнат от почивка, служителите ги отчитат в срок до седмица, най-много месец с документ за настаняване.

От Националното тол управление на този етап не са получили средства от държавата за ваучерите. Изплащането им ще става за сметка на бюджета на АПИ.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама