Най-голямото изложение на българско изкуство отваря врати на 26 и 27 септември в София

16:35, 03 сеп 20 / Култура 25 3249 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

ЕКСПО АРТКО19 е най-голямото и първо по рода си изложение на изкуство на открито в България. То ще се проведе на 26-27 септември (събота и неделя) на Платформа А6 на НДК.

Експо АРТКО 19 в Платформа А6 на НДК

Събитието отваря врати в 10.00 часа на 26. септември и ще събере под един покрив художници от цяла България, които ще могат да представят своето изкуство пред широката публика. Правилата за участие вече са публикувани във Фейбук групата “Купи изкуство, подкрепи художник” , като желаещите могат да изпращат своите кандидатури до 10 септември. Участниците, кандидатствали рано, ще имат предимството да бъдат разположени близо до входа на събитието за по-добра видимост. Приемат се само авторски произведения.

Големият брой участници, възможността авторите да продават на място и да издават подписани сертификати за произхода на творбите, съпътстващата програма от презентации и тематични дискусии и очакваните многобройни  посетители, изложението е първото арт експо в България от такъв мащаб.

Идеята за името и организирането на ЕКСПО АРТКО19 е на Надежда Розева, която вижда възможността за надграждане на групата “Купи изкуство, подкрепи художник”, създадена от Петко Дурмана по време на карантината, която наброява 16,500 члена.

В името AРТКО19 е кодирана връзката с пандемията, която даде нов заряд на творците и на потребността от изкуство, пренареди пазарните механизми, отложи големите световни арт изложения, наложи нови правила за галериите, наложи онлайн територията като най-безопасна и достъпна за творците.

Участието на неизвестни допреди пандемията имена редом с известни творци, членове на групата “Купи изкуство, подкрепи художник”, ще представи за първи път истинска и жива картина на съвременното българско изкуство. Срещите на различните творчески енергии, както и на художниците с ценителите на изкуството, ще доведат до нови стимули и за създаване, и за купуване на изкуство. А това е особено важно както за профилираните галерии, така и изобщо за пазара на изкуството у нас.

В екипа на събитието се включиха хора с много опит в областта на визуалните изкуства, както и съмишленици на идеята за осъществяване на първото национално арт експо от такъв мащаб. Надяваме се това да е начало на устойчиво развитие на подобен тип събития и публики в България.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама