Как да реагираме при обгазяване с лютив спрей

16:50, 02 сеп 20 25 3681 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Използването на лютив спрей по време на масови събирания може да предизвика от сравнително леко до по-сериозно поражение върху зрението.

"Химическите вещества предизвикват естествена рефлекторна реакция на лигавиците", обясни за БНТ доц. Андреев Андреев,  управител на специализирана очна клиника в София.

Сблъсъци, арести и сълзотворен газ пред бившия Партиен дом

Ако попаднете в подобна ситуация, е добре да знаете, че окото реагира най-бързо, следват носа и устата.

"Първата реакция е обилно сълзене и парене, може да последва и болка. Възможно е след това да се усети и чувство на задух и невъзможност да се поеме въздух", обясни доц. Андреев.

Ако се усетят тези симптоми или пък зрението частично се замъгли, е добре да се знае, че това отминава сравнително бързо - за около 1-2 минути. Очите трябва да се наплискат със студена вода, да се сложи студен компрес.

Най-добре е да се отстраните на разстояние от зоната на обгазяването, за да се спре въздействието. Добре е да се използва физиологичен разтвор, който ще неутрализира действието на химическите вещества. И да се потърси лекарска помощ.

"В случай, че в рамките на следващия час болката в очите продължава, лекарската помощ е наложителна", казва доц. Андреев.

Той опроверга появилите се съвети, че при въздействие с химически вещества очите трябва да наплискат с кока-кола.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама