Без медицински бележки от учениците в началото на учебната година

17:49, 01 сеп 20 / COVID-19 25 2811 Шрифт:

Няма да се искат медицински бележки от учениците при началото на учебната година. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Целта е да се избегне струпване пред кабинетите. Изследванията ще са задължителни само за новопостъпващите в детските градини, както и за отсъствалите за повече от два месеца.

„Тази ваксина е предвидена за хората, които попадат в уязвимите групи  - хора с хронични заболявания и и т.н.“, каза още министърът.

Министерството на здравеопазването се обърна към родителите, чиито деца ще посещават ясли, детски градини и училища.

По отношение на учениците

На училищните власти трябва да бъде предоставен талонът за здравословното и имунизационното състояние на ученика към датата на започване на учебната година, т. нар картон или лична здравна профилактична карта.

Това може да направи както родителят, така и общопрактикуващият лекар - по служебен път.

Предвид епидемичната обстановка и с оглед предотвратяване струпване пред кабинетите на ОПЛ – талонът може да се предостави до един месец след началото на учебната година, а не както досега – в 7-дневен срок.

При провеждането на задължителна имунизация или реимунизация от Националния имунизационен календар по-късно, данни за нея могат да се предоставят допълнително на училището.

По отношение на децата, които посещават ясли и детски градини:

За новоприети в детски градини деца се изискват  здравно-профилактична карта, попълнена от личния лекар, и данни за имунизационния статус на детето, отрицателен резултат от изследване за патогенни чревни бактерии и чревни паразити, извършено не по-рано от 15 дни преди постъпване в детската градина, изследвания на кръв и урина, извършени в едноседмичен срок преди постъпване на детето в детската градина, както и медицинска бележка от личния лекар за липсата на контакт със заразно болен.

Здравният министър препоръчва фирмите да продължат да работят дистанционно

За новоприети в ясли деца се изискват здравнопрофилактична карта, попълнена от личния лекар, и данни за имунизационния статус на детето, отрицателен резултат от изследване за патогенни бактерии и чревни паразити, извършено не по-рано от 15 дни преди постъпване в детската ясла,  изследвания на кръв и урина, извършени в едномесечен срок преди постъпване в яслата, изследване с отрицателна реакция по Васерман за единия от родителите, извършено в 6-месечен срок преди постъпване в яслата, както и медицинска бележка за липса на контакт със заразно болен.

Децата, които възобновяват посещенията си в детски градини и ясли, вместо медицинска бележка за липса на контакт със заразно болен родителите могат да декларират обстоятелството, че не им е известно детето да е било в контакт със заразно болни и нямат признаци на заразно заболяване през последните 14 дни.

Допълнително, за деца, които възобновяват посещенията си в детска градина и ясла при отсъствие за повече от 2 месеца, се предоставя еднократен отрицателен резултат за чревни паразити.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама