Големите кавички на седмицата (31 август - 4 септември)

09:00, 05 сеп 20 / Големите кавички 25 3077 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Казаното отлита, написаното остава. Екипът на ТОПНОВИНИ подбра най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати от изминалата седмица.

Рестарт по никое време, нова конституция и маймуни - големите кавички на месец август

"Единственото, с което се занимава премиерът Борисов е да разпределя порциите в онзи тесен кръг от близки до властта фирми, които после се връщат и ги виждаме на снимките от нощните шкафчета. Хората вече разбраха. Това заяви лидерът на ДСБ и съпредседател на "Демократична България" Атанас Атанасов в ефира на bTV.

"За съжаление, политическият ребус ще бъде решен с гласовете на ДПС. Те няма да действат емоционално, а рационално. Ако Доган и неговото обкръжение са решили, че Борисов вече не им върши работа - значи е приключил", категоричен е десният политик.

„Протестите показаха, че „царят е гол“. Не просто гол по очи в спалнята си, а съблечен от театралната си маскировка на „човек от народа” и разобличен от същия този народ. Борисов не е човекът на народа, а човекът на олигарсите и икономическите феодали. Борисов е човекът, който разпределя парите на народа на приятелския си кръг. Борисов е човекът на мафията в сърцето на Републиката, Борисов е главатарят на шайката", коментира бившият омбудсман и лидер на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова.

Тя обяви, че няма да прави партия за предстоящите избори, а анти-Борисов коалиция с граждански организации, инициативни комитети и партии извън статуквото. Всички членове се обединяват в меморандум със 7 основни цели, сред които повишаване на доходите, ревизия на управлението, защита от монополите и др.

 

„Имаме един кабинет, който е напълно изчерпан от демократична легитимност. Той ще се опитва да оправдава оставането си на власт с някакви конкретни задачи. Борисов очаквано се превърна в Орешарски. Дали ще има нов кабинет, или Борисов ще държи властта до последно - няма никаква съществена разлика“, заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов след днешния масов протест пред Партийния дом.

 „Този парламент няма никаква логика и е напълно безсмислен... Самозатваряте се в тази реалност и си мислите, че като тропате по банките изразявате нещо. Не изразявате нищо, тази власт се крепи на полицейските щитове". Това коментира депутатът от БСП Александър Симов във връзка с антиправителствените протести. „Вместо протегната ръка и диалог, протестиращите получиха думи като маймуни“, стадо“, лумпени“, алкохолици“ и какво ли още не- това ли е поканата за диалог..Ако не са полицаите никой няма да ви спаси от народната любов, в политическия смисъл. Власт, която, се крепи на полицейските палки, е власт враждебна на своя народ“, подчерта Симов.

"Мaшиннo глacувaнe имa тaм, къдeтo хoрaтa ca нeгрaмoтни - прocтo зaщoтo тe нe мoгaт дa пoпълнят дoкумeнт". Думи на изборният експерт проф. Михаил Константинов. Тoй дaдe примeр c Индия, къдeтo нa eкрaнa нa мaшинaтa имa кaртинки и пoртрeти нa кaндидaтитe, тъй кaтo тaм пoлoвинaтa нaceлeниe e нeгрaмoтнo, зaтoвa ce глacувa тaкa.

"В Eврoпa тaкoвa нeщo нямa кaтo мaшиннo глacувaнe нямa. Кaтeгoричнo cмятaм, чe трябвa oпциятa зa хaртиeнo глacувaнe дa ce зaпaзи. Прeдcтaвeтe cи, aкo чoвeк, кoйтo нe e пипaл кoмпютър прeз живoтa cи, влeзe дa глacувa мaшиннo, a мaшинaтa вce пaк e вид кoмпютър, кaквo прaви тoй, нaй-мaлкoтo щe oтнeмe врeмe", заяви Кoнcтaнтинoв.

"Триъгълникът на властта снощи се превърна в срамния триъгълник на България. Провокатори, спрейове, бити жени, младежите, които бяха арестувани, лъжите на полицаите, всичко това е лицето на Борисов. Ние нямаме шпицкоманди, полиция и палки, ние имаме само гражданите и затова сме на този площад и няма да мръднем от тук докато не освободим България". Думи на Арман Бабикян от "Отровното трио" във връзка със сблъсъците и насилието, съпроводили 56-ден от протести срещу правителството и главния прокурор.

"Тук беше струпана половината полиция на България, за да пази една мутра на власт. Накрая се оказаха виновни всички тези хора, които дойдоха демократично да изкажат протеста си срещу начина, по който се краде в България(...) Когато народни представители се опитват да изкарат собственото си население терористи, лумпени, тулупи и някакви асоциални типове, това е много жалко. Това е техният народ и би трябвало да изпитват поне капка свян, когато го обвиняват в това. Нека не си мият ръцете с протеста. Срамно е. Ние ще останем тук", заяви още той.

Марешки не е крадец, а дарител. Дарявам на манастири, болници и др. Готов съм да даря плажа на бТВ, но след това реших, че има по-добър кандидат – президентът Румен Радев". Така лидерът на „Воля“ Веселин Марешки коментира твърденията, че парламентарната му група е покрепила проекта на ГЕРБ за нова конституция срещу концесии на два варненски плажа.

Ако съм участвал в схема, мен ще ме обезкостят. Марешки незаконни неща не прави. Аз живея честно и почтено. С майка не си говорим за бизнес неща, а за семейството. Аз съм свободен човек, нямам офис, дори не искам да съм депутат. По същия начин е и майка ми. Тя е още по-свободен човек“, добави още.

Не съм чел Конституцията, това нищо не означава“, каза още Марешки. 

"Депутатите от мнозинството или си спинкат сладко-сладко, или не им се работи...Най-вероятно обикалят министерствата за последно. Когато опозицията е там, а управляващите ги няма, явно не искат да ходят на работа.Така депутатът от ДПС Хамид Хамид коментирапроваленото заседание на парламента заради липсата на кворум.

Хамид цитира и думи на премиера Борисов, че "кворумът е ангажимент на мнозинството."

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама