Домусчиев купува Канал 3

16:27, 01 сеп 20 / Общество 25 1867 Юлиан  Тодоров
Снимка: БГНЕС

"Нова Броудкастинг груп" купува Канал 3 и вече е подала документи за сделката в Комисията за защита на конкуренцията, сочи справка на сайта на КЗК.

Заедно с телевизионния канал медийната компания, собственик на Нова тв, иска да придобие и радиата "Веселина", "Витоша", Magic FM, The Voice и The Voice TV. Всички те са част от BSS Media Group, която от няколко месеца притежава и "Елит Медиа България" ЕООД - дружеството, което излъчва Канал 3. Действителен собственик е Гергана Стефанова Данова, пише на сайта на телевизията.

Канал 3 има лиценз за ефирно разпространение в София, а в останалата част на страната се предава по кабел. От 1 септември 2017 г. телевизионният канал се излъчва в HD формат.

Според запознати сделката вероятно ще мине през КЗК, тъй като пазарният дял на Канал 3 бил около 3%, т.е. достатъчно малък, за да не позволи на "Нова Броудкастинг груп" да получи пазарно надмощие над изискваното от закона, пише "24 часа".

Само преди 10-ина дни "Нова Броудкастинг груп" придоби официално и 100% от онлайн групата "Нет инфо". Дотогава телевизионната компания притежаваше 70% от групата сайтове.

Сделката за останалите 30% бе одобрена от КЗК през февруари. Сега тя беше финализирана, след като са приключили преговорите по цената с досегашните собственици - "Дарик радио" на Радосвет Радев и "Уеб Финанс" на Христо Христов.

Нет инфо" е най-голямата онлайн група в България, в портфолиото й има редица сайтове, както и платформата за видеосъдържание Vbox7.

История на телевизията:

Канал 3 е създадена през 1993 г., когато започва да излъчва програма по мрежата "София кабел". До 1998 г. се казва "София кабел".

През 2013 г. тя е купена от "Медийна инвестиционна организация" АД, в която основният пакет акции е на Мария Опренова (съпруга на бизнесмена Любомир Минчев), а една акция притежава Кеворк Марашлян.

През 2019 г. телевизията става собственост на Ива Стоянова - дотогава неин управител и програмен директор, която държи 90% от нея, а останалите 10% са на Огнян Димов. Няколко месеца по-късно Стоянова става управител на "Нова Броудкастинг груп".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!