„Олимпийски надежди“: Веселин Живков - в препускане между леката атлетика и информационните технологии

09:00, 03 сеп 20 / Спорт 25 3338 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Автор: Юлиан Тодоров

 

В рубриката „Олимпийски надежди“ TOPNOVINI.BG представя най-добрите ни млади спортисти, които вече прославят България по света и за които тепърва предстои да се говори много.

Тази седмица под прожекторите в рубриката „Олимпийски надежди“ застава 19-годишният лекоатлет Веселин Живков от София. Веселин е горд притежател на 3 златни медала от балкански състезания и на 7 национални рекорда в спринта при младежи. Спортната ни надежда е финиширал като победител в национални състезания цели 31 пъти, а в 3 случая е печелил и Европейските детски атлетически игри в Бърно, Чехия.

Снимка: Веселин Живков/личен архив

Пред TOPNOVINI.BG Веселин споделя за началото си в спорта, трудностите, победите, травмите и мечтите за бъдещето.

Младият спринтьор за пръв път стъпва на тартановата писта през 2013 година, когато все още се занимава с алпийски ски и тенис. В опит да подобри общото си физическо състояние се среща с Христо Стоянов, който впоследствие се превръща в негов треньор и ментор в леката атлетика. Съвсем случайно същата година участва в състезание по лека атлетика и противно на всички очаквания печели първото място в спринта на 60 м.

Оттогава „пуснах дълбоки корени в този спорт“, който определено ми донесе много успехи на национално и международно ниво, национални рекорди и други престижни отличия. Смятам, че с треньора ми извървяхме нелек път дотук, но вярвам, че всичко си заслужаваше“, гордо казва Веселин.

Снимка: Веселин Живков/личен архив

В тренировки и подготовка Веско прекарва 6 дни в седмицата, като средната продължителност на една тренировка е между 3 и 4 часа. „Общо взето препускам между училището и стадиона, както предполагам ще бъде и през студентския живот“, споделя младият лекоатлет. През летните месеци, когато не е зает с училищни занимания и натоварена тренировъчна програма, Веселин обича да прекарва време с приятели, да гледа филми и да чете книги. Споделя, че хобитата му са уеб програмирането и създаването на субтитри за филми и сериали.

Казва, че въпреки успехите си в спорта, от тази година е студент по информационни технологии.

Като най-трудни моменти в спортната си кариера определя тежките контузии през последните две години. „Най-трудните моменти са, когато съм контузен и трябва да поддържам форма и да се сътезавам, въпреки болката. Влагата и ниските температури са сред основните врагове на спринтьорите“, казва Веселин.

Категоричен е, че спортът му е дал безброй хубави мигове, изживявания, приятели и спомени. „Спортът ме научи на дисциплина, постоянство и да не се отказвам от целите си“.

Според него „шампионската рецепта“ се състои от много постоянство, тренировки, отдаденост и малко талант. „Шампион не може да се стане и без добър треньор, а аз за щастие, попаднах на такъв в лицето на г-н Христо Стоянов.“

Снимка: Веселин Живков/личен архив

Определя Юсейн Болт и Ноа Лайлс за най-добрите спринтьори през последните години. Споделя, че освен изключителен стил и техника, и двамата са шоумени, които вдигат интереса към състезанията. „Вярвам, че Ноа Лайлс ще покори много върхове в спринтовите дисципини. Върви по стъпките на Болт“.

За 2021 година младият спортист си пожелава участие на Европейското първенство за мъже и жени в зала, както и отново да бъде част от националния отбор за Европейската отборна купа на открито. Макар да е скептичен за участието си на „Олимпийските игри“ в Токио, Веселин вярва, че ще брани българския трибагреник на игрите в Париж през 2024 година.

От досегашната ми спортна кариера научих, че когато правиш големи планове, може нищо да не се случи. Много по-добре е, когато те се случват по естествен път“, казва за финал Веселин Живков.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама