Ден 53 на антиправителствени протести

21:58, 30 авг 20 25 3129 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

За 19:00 часа бе обявено началото на 53-я ден на антиправителствените протести в столицата. Във „Фейсбук“ събитие организаторите от „Отровното трио“ посочват, че исканията към правителството остават непроменени и настояват за оставките на Бойко Борисов и Иван Гешев, както и за предсрочни избори, възможност за машинно гласуване и свикване на Велико народно събрание за промени в Конституцията.

Снимка: БГНЕС

В минутите пред 19 часа мъж запали две димки, като една от тях хвърли към Министерски съвет. Не се стигна до напрежение, след действията на протестиращия. 

"Искам да благодаря на служителите на БОП, които ни следят, подслушват, за да докладват на властта. Не се хабете, момчета, ние всичко си казваме тук, каза в словото си пред протеста Арман Бабикян от "Отровното трио".

Той допълни, че очаква и всички онези, които са на море, да се включат в протеста на 2 септември, защото има много боклук и са нужни много метли. Бабикян допълни, че до тук се е стигнало, защото 11 години не е имало почистване.

"Наричат ни метежници, затова да ти пометем", призова от трибуната бившият служебен премиер Ренета Инджова. Тя допълни, че определя среща на всички, които искат промяна, на 2 септември в 8 часа сутринта на площад "Независимост".

В подкрепа на протеста се обяви и певицата София Георгиева, която тази вечер изпя пред множеството на площад "Независимост" хита си "Син талисман".

"Днес ни пя певица от Перник, а в сряда чакаме винкели от Перник", каза пред множеството адвокат Николай Хаджигенов от "Отровното трио". Той предупреди, че битката срещу корупцията няма да е лесна.

Около 21:17 часа протестиращите се отправиха на традиционното шествие към палатковия лагер на "Орлов мост".

На мястото, където предишни вечери на "Орлов мост" се прожектираха филми и концерти, днес се въртяха кинопрегледи от времето на соца.

Снимка: БГНЕС

Контрапротест има и днес, като той започна в минутите след 20:00 часа пред сградата на Румънското посолство. Контрапротестиращите се определят като граждански патрули, чиято цел е да не позволят на протестиращите отново да блокират кръстовището.

В София остават блокирани от протестиращите три кръстовища – на пл. „Независимост“, пред Ректората на Софийския университет и на „Орлов мост“.

Организаторите продължават и да приканват гражданите да се съберат на „Велико Народно Въстане“ на 2-ри септември пред сградата на бившия Партиен дом на Ларгото в София и да изразят несъгласието с проекта на премиера Борисов за нова Конституция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама