Люис Хамилтън грабна полпозишъна в Белгия с нов рекорд на "Спа"

17:38, 29 авг 20 / Спорт 25 2524 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Люис Хамилтън с "Мерцедес" ще стартира от първа позиция в Гран при на Белгия на пистата "Спа" утре. Британецът не остави никакви шансове на съперниците си, като изпревари с пет десети от секундата съотборника си Валтери Ботас, предаде „Дневник“.

Това е 93-и полпозишън в кариерата на Хамилтън и общо шести на "Спа".

За пети път в общо седем състезания от началото на сезона световният шампион потегля от първата позиция. Хамилтън посвети успеха си на актьора Чадуик Боузман, който почина в събота рано сутринта.

"Беше ми много трудно да задържа фокуса си след тази ужасна новина. Чадуик Боузман показа на милиони деца как може да се постигне успех и той е модел за подражание", каза Хамилтън след квалификацията.

Той записа нов рекорд на белгийската писта, като завъртя обиколка за 1:41.252 минути. Ботас завърши на пет десети зад Хамилтън, а Макс Верстапен с "Ред бул" остана трети. Нидерландският пилот завърши само на 25 хилядни зад Ботас.

В топ 10 в квалификацията влязоха още Даниел Рикардо (Макларън), Алекс Албън (Ред бул), Естебан Окон (Рено), Карлос Сайнц (Макларън), Серхио Перес и Ланс Строл (Рейсинг пойнт), както и Ландо Норис с втория болид на "Макларън".

Надпреварата за Гран при на Белгия е в неделя от 16.10 часа българско време.

В първата фаза на квалификацията отпаднаха Кевин Магнусен и Ромен Грожан с "Хаас", Николас Латифи ("Уилямс"), пилотите на "Алфа Ромео" Кими Райконен и Антонио Джовинаци. Шарл Льоклер и Себастиан Фетел едва се спасиха, като бяха съответно 15-и и 13-и.

Скоростта на пилотите на Скудерията обаче не им стигна да влязат в последния сегмент на квалификацията. Льоклер остана 13-и на повече от девет десети зад записалия най-добър резултат Хамилтън, докато Фетел беше 14-и на повече от секунда.

Освен Льоклер и Фетел за последната част не се класираха Джордж Ръсел, Пиер Гасли и Даниил Квят.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама