Откриха петото издание на фестивала "Master of Art"

15:06, 28 авг 20 / Култура 25 2618 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

С много настроение на Платформа А6 беше открито петото издание на филмовия фестивал за документално кино „Master of Art”. След успешното първо издание на фестивала тази година, което се проведе през месец април онлайн, сега любителите на документалното кино ще имат възможност да се запознаят отблизо на големия екран с творчеството на артисти като Дора Маар, Салвадор Дали и много други, предаде OffNews. НДК е традиционен партньор на фестивала, който тази година ще се проведе до 24 септември едновременно в София, Пловдив и Варна. Мотото на тазгодишното издание на Master of Art е „Прегърни изкуството”. Това стана ясно по време на официална пресконференция, която се проведе на Платформа А6.

Снимка: Facebook/Master of Art

С две прожекции беше даден и стартът на физическото издание на фестивала тази година – „Прегръдката” на режисьорите Емил Христов и Калин Серапионов и „Жан-Пол Готие: Шантав и шик”.

„Точно преди една година именно филмът „Прегръдката” ни даде идеята да сложим мото за тазгодишното издание – „Прегърни изкуството”, без изобщо да си даваме сметка, че само една година по-късно прегръдката ще се окаже нещо много ценно, защото е забранено помежду ни. И така в година на социална дистанция, всъщност ние можем да прегърнем изкуството и няма вирус, който да ни забранява или който да е вреден за тази прегръдка.”, сподели артистичният директор на фестивала Найо Тицин.

Филмът „Прегръдката” представя творческия процес на създаването на скулптурата „Прегръдката”, чийто автор е българската художничка, която живее и твори в Париж – Ода Жон.

„Мисля, че желанието да намеря език, да намеря картина за едно чувство, за мен най-важното чувство – на безграничната любов, на обичта, беше причината да създам тази скулптура.”, заяви Ода Жон.

“Master of Art” дава възможност на зрителите да „надникнат зад кулисите”, да опознаят личностите, които творят и създават изкуство. В програмата на фестивала тази година са включени филми от 11 различни категории, сред които „Архитектура”, „Съвременно изкуство”, „Дизайн и мода” и други.

От своя страна НДК е в готовност да посрещне посетителите в кино „Люмиер Лидл” при спазване на всички противоепидемичните мерки – дистанция от 1.5 м между посетителите, различен вход и изход, а на разположение са поставени и дезинфектанти и указания за безопасност.

Тази година младежко жури в състав Карла Стоянова, Стефан Гончаров и Денис Стоянов ще се впуснат в търсенето, проследяването, изследването и оценяването на дебютните и късометражни филми.

„За нас това е голяма възможност – да търсим и да изследваме различните типове и характери на артистите и по този начин да разберем нещо за тях и пътя, по който те са минали.”, отбеляза Денис Стоянов.

Останалите членове на журито, което ще оценява филмите са Саскиа Бодеке, чийто филм „Азбуката на Грийнауей” беше отличен за най-добър филм на фестивала през 2019 г., Димитър Коцев – Шошо, Жакинт Брисбоа и самият Найо Тицин.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама