50 ден на протести: "Стена на позора" за депутатите, които подпишат проекта за Конституция

22:07, 27 авг 20 25 5061 Шрифт:
Антония Руменова Автор: Антония Руменова

50 ден на антиправителствени протести, а исканията остават непроменени -  оставка на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.В същото време при пилоните на НДК се провежда контрапротест с искане за премахване на палатковите лагери и оставка на президента Румен Радев.

Днес протестиращи попитаха защо главният прокурор Иван Гешев живее в резиденция "Бояна" и се обявиха против новата Конституция, предложена от ГЕРБ. Протестиращи призоваха площадът да се напълни на 2 септември, когато ще се гласува предложението на ГЕРБ за свикване на ВНС и нова конституция. Протестиращите издигнаха своеобразна „Стена на позора”, на която бяха закачени снимките на премиера Борисов, на Менда Стоянова, на председателя на парламента Цвета Караянчева и на Даниела Дариткова и добавиха, че до тях ще се наредят снимките на депутатите, които подпишат проекта за Конституция.

Българският премиер Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев са били поканени в петък в Европейския парламент на заседание на Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права, оглавявана от депутата от Нидерландия София ин’т Велд. Това съобщи на протеста Велислав Минеков. 

Снимка: БГНЕС

От "Отровното трио" добавиха и че дотогава ще търсят отговор на въпроса защо главният прокурор живее в резиденция "Бояна" и дали плаща наем. Вчера Иван Гешев обяви, че живее на държавен имот по препоръка на службите за сигурност, а днес от "Отровото трио" прочетоха постановление на Министерски съвет, според което резиденция "Бояна" може да се обитава само от държавния глава, вицепрезидента, министър-председателя, чужди президенти и делегации, посещаващи страната.

"В качеството си на държавен глава ли Гешев обитава резиденця "Бояна" и "Има ли каскет в храстите?", попитаха от "Отровното трио" във видео в Фейсбук. Друг от въпросите им е защо главният прокурор се охранява от Бюрото за закрила на свидетелите.

Изненадващата блокада днес на протестиращи и представители на сдружение "БОЕЦ" също показа недоволство от главния прокурор. Недоволни блокираха централния вход на Съдебната палата и замеряха сградата с яйца като израз на гражданско презрение към онези, които предадоха и продадоха държавата на мафията.

"Още със своето назначение Иван Гешев заяви, че не уважава разделението на властите, още тогава той демонстрира, че неговата роля е да бъде бухалка за неудобните и да защитава своите господари", заяви Георги Георгиев от "БОЕЦ".

Снимка: БГНЕС

Протестите продължават не само в столицата, а и в Пловдив, където тълпата се закани да блокира площад "Съединение". Палатков в лагер в "града под тепетата" за момента не се планира. 

Протестиращи излязоха на улиците и в Созопол. Под надслов "Да защитим демокрацията" тълпата поиска оставката на правителството и главния прокурор. Шествието започна от Стария град и продължи към Новия град. Протестиращи имаше и в Стара Загора. Близо 30 автомобила тръгнаха от града и стигнаха до Хасково, където за кратко блокираха АМ "Тракия".

В същото време при пилоните на НДК се проведе контрапротест с искане за премахване на палатковите лагери и оставка на президента Румен Радев. Около 19 часа при пилоните на НДК е имало около 50 души, съобщава bTV. Те се отправили към храм "Света Неделя" с възгласи "София не е катун".

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 19:29, 27 авг 20

От кого го е страх? Нали народа го обича?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама