Втори протест край Гоце Делчев настоя за отварянето на ГКПП „Илинден-Ексохи“

20:59, 25 авг 20 25 3164 Шрифт:
Редактор:

На пътя Банско-Гоце Делчев се състоя вторият протест на превозвачите, които настояват ГКПП „Илинден – Ексохи“ да бъде отворен.

Първият протест се проведе преди четири дни на ГКПП „Илинден“, а днес в село Господинци. Протестът бе обявен от 17 до 19 ч. Движението беше затруднено, тъй като протестиращите пресичаха на пешеходната пътека, съобщава БГНЕС.

Евродепутатът Андрей Новаков също се включи в протеста. Участниците в демонстрацията настояха отстраняването на проблема да стане час по-скоро, защото финансовите им загуби са много големи. Ако това не се случи до 31-ви август, те ще блокират движението през ГКПП „Кулата – Промахон“. В този си протест те ще бъдат подкрепени от колегите си от Петрич.

"Във връзка с организираните протести с искане за отваряне на ГКПП „Илинден-Екзохи“, МВнР би искало да уточни, че не е спирало да настоява пред гръцките власти за това, като напълно подкрепя справедливите искания на българските превозвачи за незабавно възстановяване на правото на свободно придвижване на хора и стоки в Европейския съюз", се казва в позиция на МВнР.

Борисов поиска облекчаване на трафика по границата с Гърция

По указания на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева в МВнР бяха проведени две срещи с временно управляващия посолството на Гърция Маркос Триполитакис - на 24 август и на 20 август. По време на разговорите с генералния директор по европейските въпроси Руси Иванов и с директора на дирекция „Обща външна политика и политика за сигурност на ЕС“ Веселин Дянков българската страна подчерта, че затварянето на 22 юли на ГКПП „Илинден-Екзохи“ има негативен ефект върху бизнеса и от двете страни на границата, особено в контекста на икономическата криза, предизвикана от Ковид-19.

Въпросът за облекчаването на движението между България и Гърция в условията на коронавирус бе повдигнат по време на посещението на вицепремиера Екатерина Захариева в Атина. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама