Лукашенко спечели битката, а не войната

15:45, 25 авг 20 / Свят 25 1270
Снимка: EPA/БГНЕС

Александър Лукашенко на този етап спечели битката, а не войната. Това заяви пред БНР геополитическият анализатор Боян Чуков.

Най-големият проблем на Лукашенко е икономиката на страната, защото когато хората рязко почувстват удар в техните доходи и социалното напрежение нарасне, то тогава много от тези, които са неутрални или не са политизирани, ще въстанат срещу него“, смята Чуков.

„Лукашенко много отдавна има споразумение с Русия за съюзна държава. В това споразумение има план-график, който той трябваше да изпълнява. Той не го изпълнява, защото неговата фикс идея е негов наследник да стане младият му син Коля, който в момента е на 15 години. Тоест, той се вживява в ролята на цар. Той си има резиденции – 17, автопарк огромен, авиопарк огромен. Въобще поведението му не е на президент на страна, която има претенции да бъде демократична“, коментира Боян Чуков.

Лукашенко обвини НАТО, че готви „алтернативен президент” в Беларус

Икономиката на Беларус е много свързана с Русия, те са като скачени съдове, отбеляза анализаторът. По индекс на човешкото развитие – класацията на ООН, България е в "пакет" с Русия, Сърбия и Беларус, около 50-о място, така че да се твърди, че в страната е ужасно тежко - в никакъв случай не е, изтъкна Чуков.

Боян Чуков, Снимка: БГНЕС

На този фон той изтъкна факта, че IT технологиите в Беларус са много силно развити и даде пример с приложението Viber. Четири от големите IT компании в Беларус имат годишен оборот 1 милиард долара, посочи още Боян Чуков.

„Лукашенко като човек колхозник не можа да разбере, че времето се променя, че нещата не са същите. И една голяма част от този сектор от икономиката, се оказа, че нямат представители във властта. И те започнаха да работят срещу нея. Историята не започна на 9 август (датата на президентските избори в Беларус - бел.ред.) Много преди това имаше подготовка за това, което се случи в Беларус", заяви Чуков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!
Ключови думи