Какво искаше да покаже Гешев с прокурорската конференция?

15:00, 25 авг 20 25 3309 Шрифт:
Автор:

Пред над 700 прокурори и следователи на безпрецедентна конференция главният прокурор Иван Гешев заяви, че е достигната червената линия, а върховенството на правото, което е неделима част от прокуратурата, е застрашено.

Прокурорите и следователите изненадващо се събраха в резиденция „Бояна“, а огромен периметър около нея беше заварден от десетки полицаи. Обявената за национално съвещание среща приключи с гласуване и приемане на декларация в защита на независимостта на държавното обвинение.

Според преподавателя по европейско право в Софийския университет доц. Христо Христев, правната рамка, която определя функциите на прокуратурата, не съдържа подобен формат на конференции.

Такъв тип събиране на значителен брой прокурори би било оправдано при необходимост от обучение или уеднаквяване на практика, „ако под някаква форма ще се синхронизира работата на държавното обвинение, но в рамките на неговите правомощия“, уточни пред БНР доц. Христев.

Той е категоричен, че подобен подход поставя прокуратурата на политическия терен. „Ако търсим отговор на въпроса има ли все по-явни пресечни точки между политическата среда и функционирането на българската прокуратура, тъжният отговор е, че поставянето на прокуратурата на политически терен започна ясно да се вижда по времето на мандата на предишния главен прокурор и придоби особено категорични измерения по времето на сегашния главен прокурор. И като публични послания, и като серия от едни или други публично извършвани действия на прокуратурата.“, коментира още доц. Христо Христев.

Снимка: БГНЕС

В социалните мрежи определиха конференцията като партийна сбирка на БКП. По време на срещата всеки един прокурор можеше да се изкаже, като записването ставаше предварително. От трибуната звучаха изказвания на прокурори от различни части на страната, но всички те говориха в тона на главния прокурор, изразявайки възмущението си от атаките срещу държавното обвинение, както и че са в готовност да устоят и защитят своята независимост.

Изказванията се доближаваха до декларациите в защита на прокуратурата и независимостта на съдебната власт, изпратени сякаш по команда дни след като президентът Румен Радев поиска оставката на обвинител номер едно. И тогава, и сега Гешев ясно показа, че има зад гърба си огромна армия от прокурори, които са му верни и ще продължат да го подкрепят.

Ако декларациите бяха отговорът на държавното обвинение на призивите на президента, то националната конференция може да бъде смятана също и като отговор на предложението за промяна на Конституцията, в частта й за съдебната система.

Дни наред Иван Гешев отказваше да коментира предложените от ГЕРБ промени, като анонсираше, че скоро ще говори, при това много ясно. Направи го на срещата в „Бояна“, където се сравни с американския президент Ейбрахам Линкълн и Апостола на свободата Васил Левски.

Снимка: БГНЕС

По думите на Димитър Марков от Правната програма на Центъра за изследване на демокрацията „проведената прокурорска среща дава сигнал на всички страни, които ще вземат участие в предстоящия конституционен дебат, че прокуратурата е единна и не желае да се промени статуквото, каквото е то в момента“.

Пред общественото радио Марков коментира още, че „държавата е направила всичко необходимо с конституционната рамка да осигури тази независимост на прокуратурата. Дори в момента основните критики по отношение на прокуратурата са, че тази независимост прераства в безотчетност, което не е духът на Конституцията и на демократичния ред в страната... Независимостта на съдебната власт не означава, че могат да правят каквото и когато поискат".

С тази среща Иван Гешев даде ясно да се разбере, че няма никакво намерение да подаде оставка, въпреки неспиращото 48-и ден обществено недоволство.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама