Екскурзоводи готвят протест

11:40, 24 авг 20 25 1593 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Трите професионални организации на екскурзоводите в България се готвят за протест до постигане на решение за конкретни мерки за безвъзмездна финансова помощ, предвид пълната липса на заетост и невъзможност за практикуване на професията в условията на пандемия, съобщи БГНЕС.

В писмо до премиера екскурзоводите се обръщат с настояване за приемане на спешни мерки, тъй като от началото на сезона са практически без доходи, а проведените работни срещи с Министерство на туризма и Министерство на труда и социалната политика, както и неколкократните писмени обръщения към съответните институции са останали без резултат. Предложените до сега мерки в туристическия бранш са неприложими за тях, предвид спецификата на упражняването на професията – сезонно, периодично, като самоосигуряващи се лица или на граждански договори.

Протестите са предвидени да се провеждат паралелно в София, Варна и Бургас от 1 септември, в случай, че и това обръщение остане без конкретни резултати за целенасочена финансова подкрепа.

В България съществуват три професионални организации - Съюз на екскурзоводите в България, Асоциация на екскурзоводите в България и ЮСЕ „В. Райкова“ – Бургас, в които са обединени професионалисти с различни езици и специалности в културния туризъм, които създават облика на България, различен от място за евтини алкохолни забавления, както често се възприема.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама