Чобанов категоричен, че приемът в детските градини не е на принципа на томболата

10:05, 23 авг 20 / София 25 2072 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Най-голям е недостигът на места в яслената група в София. Между 5 000 и 6000 деца чакат място в нея. Известен недостиг има и в първа градинска група. Надяваме се с тези около 3000 места, които ще бъдат пуснати от 29 август, една голяма част от децата да бъдат приети. Те са във всички възрастови групи. Ще изграждаме и нови ясли. Това заяви заместник-кметът на София Тодор Чобанов, съобщи Нова телевизия.

Той допълни, че в момента в процес на изграждане са 12 детски градини и 2 ясли, а 16 обекта са в процес на проектиране.

10 000 деца чакат за място в детска градина в София

Чобанов беше категоричен, че при приема в детските градини не става въпрос за томбола. „Не е вярно. Има съвсем ясни критерии и те постоянно се развиват като система. Има и социална квота. Имаме обхват около 46 000 деца в града. Обхванали сме огромната част от децата. По показателите на обхват се доближаваме до най-развитите европейски държави. Никъде в Европа няма 100% обхват. Правим най-важното и това, което е възможно - изграждаме нови детски заведения. Това е нашата мисия – да подобрим капацитета на системата, за да има място за всяко дете. Докато има желаещи, ние ще продължим да изграждаме нови детски заведения и да разширяваме капацитета на съществуващите, за да могат всички желаещи да бъдат приети“, обясни той.


Снимка: CanstockPhoto

Заместник-кметът на София каза още, че ще продължат да се изграждат нови обекти. „Правителството отпусна 65 млн. лв. Никога в историята на София, откакто тя е столица, не е имало такова усилие за обхващане на деца. Тези средства ще се превърнат в много нови места. В момента инвестиционната програма е много амбициозна. Кметът Йорданка Фандъкова е наредила на районните кметове да търсят всяка възможност и всеки проект, който достигне до зрял вид, ще бъде подкрепен“, заключи Чобанов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама