Дело срещу държавата заради местенето на парламента в Партийния дом

09:15, 22 авг 20 / Политика 25 1766 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Трима бивши депутати, известни като "Групата за натиск", с дело срещу преместването на Народното събрание. Петър Славов, Методи Андреев и Мартин Димитров не са съгласни парламентът да се премести за постоянно във втората си сграда, известна все още като Партийния дом, защото върху нея все още има комунистически символи.

"Заведохме делото, след като изчерпахме всякакви други възможности за сезиране на отговорните институции, които да променят нещо“, каза адвокат Петър Славов в ефира на bTV. Той показа писма до премиера Бойко Борисов, до министъра на културата и председателя на парламента."Вместо на тази сграда да има държавния герб на Република България, както законът го изисква, те държат комунистически символ“.

Снимка: btvnovinite.bg

"Обяснението на Цвета Караянчева в писмо до нас, че това, което искаме е много скъпо, което е абсолютно смешно, след като за ремонта са дадени над 50 милиона лева. Освен това нито технически, нито финансов е проблемът да се направи герба върху това място, на което сега има остатък от съветския герб“, каза Методи Андреев. Друго обяснение за отказа било, че сградата е паметник на културата. По думите на Андреев обаче това не е така.

Снимка: БГНЕС

"Всички демократични държави махнаха комунистическите символи. Стига са се излагали властите пред българските граждани и чужденците. Призовавам ги по най-бързия начин да сложат държавния герб и да махнат комунистическите символи“, каза Мартин Димитров.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама