Пеевски се сбогува и с млякото

14:20, 21 авг 20 25 4232 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Компанията "Лодис инвест", която произвежда млечни продукти под бранда Lacrima, има нов собственик, съобщава "Капитал". Дъщерната на "Булгартабак холдинг" бивша цигарена фабрика "Благоевград БТ" е продала 100% от компанията на "Евро инвестмънт холдинг". Това е дружество на иракчанина с български паспорт Муханнед Наджим Абдуллах ал Нуаими, докато собствеността в "Булгартабак" опира до няколко дружества (предимно от Обединените арабски емирства), като реалният контрол се счита, че е на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Пеевски декларира 21 млн. лева доходи за миналата година

В публикацията се припомня, че купувачът е известен най-вече като краен собственик на оръжейния търговец "Аполо инженеринг", чийто бизнес в периода 2014 - 2017 г. избухна със сумарно близо 1 млрд. лв. оборот и над 150 млн. лв. печалба. Освен това същата фирма стана известна и като вложител на КТБ, който в първия списък на синдиците заедно с още едно друго дружество - "Ардастрой", изненадващо пререди всички останали, след като се оказаха обезпечени кредитори. Така въпреки редица оспорвания и сигнали от бивши директори на банката, че са представени несъществуващи или фалшиви договори, "Аполо" като крайно успя да си прибере цялата сума - 3.94 млн. лева., а не около 11% от нея, както всички останали.

Според представения в Търговския регистър договор продажбата е станала на 6 юли, но цената не става видима, тъй като е уредена в анекс, който не е предоставен. 

Това не е първият бизнес контакт на Ал Нуаими с групата на Пеевски. В края на 2017 г. неговата "Алнуаими груп" купи сградата на Полиграфическия комбинат за 25 млн. евро от СФ-БТ. Това е дружество, създадено през 2017 г. като дъщерно на "София БТ". В него е прехвърлен Полиграфическият комбинат, а също и вече неработещата софийска цигарена фабрика, която е разрушена, за да се строи на нейно място жилищен комплекс.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама