"Делта гард" "освободиха" завода за асансьори в Дупница

19:21, 20 авг 20 25 2940 Шрифт:
Редактор:

Охранителите от "Делта гард" са напуснали и освободили асансьорния завод в Дупница, в който доскоро не допускаха никой да влезе. Това се е случило в сряда, 19 август, в късните часове на нощта, а днес безпроблемно в завода са влезли частен съдебен изпълнител и ключар, които да въведат във владение фирмата "Хах 18".

Това съобщи за "Дневник" Грета Ганева, адвокат на друго дружество - "Изамет 1991 ООД". В началото на август частен съдебен изпълнител се опита да влезе в завода, но тогава охранителите на частната фирма не ги допуснаха. Още повече, че след като полицията беше извикана, те оказаха съдействие на "Делта гард", а не, както е по закон, на частните съдебни изпълнители.

Фирмата, която трябва да предаде собствеността на завода, е на Илия Златанов - "Изамет 1991 ООД". Той е основният свидетел в поредицата "Осемте джуджета", в която разказва как в опит да спаси бизнеса си заради конфликт със сина си се обръща към бившия следовател Петьо Петров, известен като Пепи Еврото.  Във владение трябва да бъде въведена фирмата "Хах 18". Двете страни са съгласни да предадат собствеността една на друга и имат споразумение за партньорски отношения.

В последната серия от разследващата поредица "Осемте джуджета", която "Антикорупционния фонд" разпространи по-рано днес, дъщерята на Златанов - Пролетина Златанова разказва как през февруари 2020 година, докато още е работила във фирмата на брат си - Явор Златанов (напуска през март), той е бил изгонен от фабриката в Гара Искър от охранители на "Делта гард". "Всичко стана за един ден и там остана много готова продукция, готова за извозване, също така и много стоки на склад", разказва Пролетина. Във видеото се показва разговор, заснет със скрита камера, между Явор Златанов и собственикът на "Делта гард" Димитър Спасов - Митко Каратиста. Той отказва да пусне Златанов и му казва, че няма да си вземе стоката.

Безпроблемно влизане от втория опит

За днес е бил насрочен втори опит на частния съдебен изпълнител да въведе във владение фирмата "Хах18". При пристигането им в завода, те забелязват, че трансперантите на "Делта гард" са премахнати, самите охранители също са напуснали обекта. "Това се е случило в късните часове на сряда", съобщи адвокат Грета Ганева.

Днес влизането в завода е станало безпроблемно. На място са били и представители на областната дирекция на полицията в Кюстендил, които не се е наложило да се намесват.

Предишният път частният съдебен изпълнител и адвокатите не получават никакво съдействие от МВР, а даже напротив. "Частният съдебен изпълнител отрази това в протокола и записа, че не може да продължи принудителното изпълнение, защото няма съдействие от МВР, а има и заплахи от физическо лице", припомня Ганева пред изданието.

"Нормалността се завръща. Влязохме и сега ще започне пълна инвертаризация за времето, в което фирмата не е имала достъп. Имаме информация, че готовата продукция е била изнесена с коли в неизвестна посока. За това сме ангажирали вниманието на прокуратурата", обясни още Грета Ганева.

"За мен като адвокат и като гражданин случаят с "Осемте джуджета" е иносказание за това какво се случва с държавата и как институции работят в частен интерес и служат с правомощия за отнемане на бизнеси, мнохо се надявам това, което се случи днес, да е знак, че нормалността се завръща", заяви още Ганева

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама