Инцидентът пред румънското посолство е грозен, неприятен и сериозен, смятат от СДВР

09:27, 20 авг 20 / Общество 25 922 Шрифт:
Topnovini

"Нищо не оправдава ситуацията, която се получи пред румънското посолство. Никой не си задава въпроса как колата остава единствена в кръстовището. Всеки от блокираните автомобили по един или друг начин напусна кръстовището. Явно провокация има от двете страни. Не мога да оправдая нито едната, нито другата страна", коментира пред bTV ст. комисар Антон Златанов от СДВР по повод сблъсъка на бул. „Ситняково“ между протестиращи и автомобил, управляван от жена, който опита да пробие блокадата.

Ден 40 на протести: Липса на полиция, хаос и сблъсъци пред румънското посолство

Той обясни, че когато на 17 август е започнал протестът, полиция е имало. По-късно, когато шествието стига до „Орлов мост“, е имало отлив на хора и съответно намаляване на броя на полицаите.

„Общественият ред се опазва не само на 17 август, а всеки ден. Инцидентът е грозен, неприятен и сериозен. Когато по цял ден се чува, че трябва да има ескалация, неочаквано да се блокират кръстовища и ведомства, такива инциденти ще се случват“, подчерта той.

Златанов беше категоричен, че винаги при подобни случаи в блокадата остават автомобили, а целта на полицаите е да отцепят кръстовищата наоколо, за да пренасочат трафика. Той обясни, че органите на реда отиват пред румънското посолство, за да възстановят обществения ред и да арестуват нарушителите.

Повече протестиращи от септември прогнозира криминален психолог

„В момента, в който разберем намерения и фактически действия, ние предприемаме мерки. Очаквате ли ако 10 души от групата решат предварително да отидат, ние да отцепим движението?“, запита той. И продължи: „Всеки ден има оперативен ръководител, който взема решение на място. Несериозно е полицията да се обвинява, че цели ескалация на напрежението“.

Според него е неистина, че на протеста на 17 август не е имало полиция. Златанов твърдо подчерта, че протестите трябва да бъдат заявявани в общината, а не да се разбира за тях в социалните мрежи. По думите му ако бъдат предварително заявени, полицията ще може предварително да създаде организация и да промени движението.

„В момента обществото е склонно, чувайки нещо от микрофона на една трибуна, да го приеме за абсолютна истина, а тя да не е. Гражданите имат право да протестират мирно, но има и няколко ограничения – да не се нарушават правата на другите, които са инакомислещи. В България има Закон за събранията, митингите и манифестациите. Там режимът не е разрешителен, а уведомителен“, обясни още той.

Според него тактиката на полицията е достатъчно толерантна, като стремежът е да се запази обществения ред и правата на всички.

„Според мен палатковият лагер на „Орлов мост“ не е законен. Правото на гражданския протест и Закона не са в единодействие. За да се развали лагерът, полицията трябва да използва прекомерна сила, която не съответства на извършеното нарушение. Хората на „Орлов мост“ не са агресивни. Ако се появи такава, барикадите ще бъдат премахнати“, заяви Златанов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама