Протестиращи искат отваряне на ГКПП „Илинден - Ексохи“ за товарни автомобили

08:42, 20 авг 20 25 1119 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini
Представители на български и гръцки фирми се събраха на протест от двете страни на граничния пункт "Илинден-Ексохи" с искане той да бъде отворен за товарни автомобили, съобщи БНР. В момента пунктът е затворен до 31 август с решение на властите в Гърция, като част от предприетите мерки срещу разпространението на коронавирус. 

Десетки камиони и над 50 представители на търговски, превозвачески фирми, както и фермери, са преди зоната за граничен контрол на пункта с настояване да бъде спазен основният принцип на ЕС - за свободно движение на хора, стоки и капитали. 

Този пункт е затворен от 22-ри юли за всички превозни средства, включително и за пешеходци, както и за сезонни работници с аргумента за неразпространение на коронавируса. Решението е на гръцките власти. 

Според протестиращите, логика в това няма, тъй като три пункта в момента работят на българо-гръцката граница и камионите минават без никакъв проблем, без PCR-тестове, а само с проверка на документи.  

Хората настояват дипломатите на двете държави - на България и на Гърция, по най-бързия начин да решат проблема, тъй като следващата им закана е, че ще блокират работещия граничен пункт "Кулата-Промахон". 

"По около 200 евро са загубите на всеки камион на ден, да не говорим за часовете, които харчим в чакане на "Кулата-Промахон", казаха протестиращите, които искаха да преминат през границата, за да се видят с техните партньори на гръцка територия. Това обаче се оказа невъзможно, тъй като заграждения и плътен кордон от гранична полиция беше в зоната за граничен контрол с аргумент, че в гранична зона протестът е невъзможен, а само на пътя.

"Около 300 километра е разликата при отиване и връщане на един товарен автомобил. Отделно има много чакане на ГКПП "Кулата-Промахон". Това изключително много утежнява финансово фирмите", обясниха потърпевшите шофьори.

Бизнесът е категоричен, че затварянето на пункта „Илинден-Ексохи“ не е с цел ограничаване на заразата от коронавирус, тъй като шофьорите на камиони стоят в кабините и се връщат за няколко часа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама