Пътуванията със самолет в света са се свили с 85%

21:20, 19 авг 20 / Свят 25 1934 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

В световен мащаб въздушните пътувания са намалели с над 85% спрямо преди година, според данни на индустрията.

В опит да оцелеят, авиокомпаниите отчаяно се опитват да убедят предпазливата общественост, че мерки като задължителни маски за лице и въздушни филтри правят сядането в самолет по-безопасно от много други условия на закрито по време на пандемията на коронавирус.

Проучванията показват, че вместо да се възползват от пътуване със самолет, все повече хора стават скептични към него. В Съединените щати резервациите на авиокомпаниите замръзнаха през последния месец, след като бавно нарастваха - реакция на нов скок на съобщените вирусни инфекции.

Последиците за авиокомпанията са сериозни. Няколко водещи превозвачи вече са подали молба за защита от фалит и ако надеждата за възстановяване се забави много по-дълго, списъкът ще нараства.

Международна асоциация за въздушен транспорт прогнозира, че превозвачите ще загубят 84 милиарда долара през тази година, което я прави най-лошата година в историята на индустрията. Групата казва, че трафикът няма да се възстанови напълно до 2024 година.

Азия, където огнищата бяха поставени под контрол по-рано, се справя по-добре от САЩ и Европа. Пътуванията по вътрешни дестинации в Китай се възстанови до около две трети от нивото си преди година. В САЩ трафикът е под една трета от нивата на 2019 г.

Въздушният трафик на над 500 летища в Европа се е понижил, намалявайки с 94% през юни в сравнение със същия месец миналата година. Имало около 4 милиона пътници в сравнение с 217 милиона година по-рано.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама