Тихановска поиска от ЕС да не признае изборите в Беларус

11:10, 19 авг 20 / Свят 25 1295 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Лидерът на беларуската опозиция Светлана Тихановска призова Европейския съвет да не признава резултатите от президентските избори в страната си, на които Александър Лукашенко стана стар-нов президент за шести мандат. 

Чрез видеоконферентна връзка европейските лидери ще обсъдят ситуацията в Беларус.

Опозиционният лидер Светлана Тихановска направи ново видеообръщение, този път на английски език. Тя заяви, че изборите на 9 август не са били нито честни, нито прозрачни, а резултатите - фалшифицирани. И се обърна към европейските лидери с думите:

"Хората, които излязоха по улиците на своите градове в Беларус, за да защитят вота си, бяха брутално бити, задържани и измъчвани от режима, отчаяно вкопчил се във властта. Стотици бяха ранени, най-малко двама загубиха живота си. Това се случва сега в сърцето на Европа. Призовавам ви да не признавате тези фалшиви избори".

Тихановска заяви още, че за да съдейства за мирно предаване на властта в страната, е поела инициативата за създаването на Национален координационен съвет на Беларус. Александър Лукашенко го нарече опит за превземане на властта в страната.

"Първо, създадоха опозиционен щаб за предаване на властта. Искат да им предадем властта. За нас това нееднозначно означава, че се опитват да превземат властта с всички последствия от това", каза Лукашенко.

Александър Лукашенко се обяви за победител на президентските избори. Преизбирането му обаче предизвика бурни протести в Беларус, които не стихват вече десет дни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама