Ден 41 на недоволство: Протестиращите хвърлят яйца и домати по сградата на МВР

22:06, 18 авг 20 25 3715 Шрифт:
Редактор:

Протестиращите хвърлят яйца и домати по сградата на Министерството на вътрешните работи в 41-я ден на гражданско недоволство. Те се отказаха от похода към "Ситняково" тази вечер, обяви от импровизираната трибуна адвокат Николай Хаджигенов.  

Протестиращите заявиха, че се чувстват незащитени и не са доволни от действията на органите на реда. По думите им това е „кратко предупреждение“ към вътрешния министър. Те призоваха да си подаде незабавно оставката, защото МВР е абдикирало от това да пази протестите.

Граждани  се събраха на контрапротест пред Румънското посолство заради драмата снощи, когато протестиращи потрошиха кола, в която имаше и две деца. Хората обясниха, че събирането е безпартийно и са там, защото са против това да се тероризират жени и деца.

Снимка: БГНЕС

На ключовия "Орлов" мост пък беше издигнат паметник на Свободата. Той е кулминацията на похода, започнат от двама млади протестиращи – Огнян Христонев и Атанас Бюлбюлев. Двамата тръгнаха от Свиленград преди четири дни с парче релса от теснолинейка в ръце. Днес релсата е в основата на паметника на протестиращите граждани. "Релсата е символ на всички празни обещания и неизпълнени ангажименти на това правителство, а и на предишните", заяви пред БГНЕС Анастас Гогов, който носи релсата до входа на София.

 

Снимка: БГНЕС

И тази вечер протестиращите традиционно се събраха в 19:00 часа на площад "Независимост", настоявайки за оставката на правителството и на главния прокурор Иван Гешев.

Остават блокирани три възлови кръстовища в София - Орлов мост, пред СУ „Св. Климент Охридски“ и между Министерски съвет и Президентството.

Протестиращите от вчера смениха тактиката и вече блокират важни държавни институции. Днес сутринта те традиционно се събраха на Орлов мост, след което изненадващо блокираха Централната избирателна комисия. Вчера под обсада бе и правосъдното министерство. Освен от ексцесии пред румънското посолство, вчерашният 40-и ден на протести срещу кабинета Борисов бяха белязани от зрелищни сцени във Варна, където протестиращи не бяха допуснати до дошлия там президент Румен Радев.

 Фандъкова с призив

Столичният кмет Йорданка Фандъкова призова отново организаторите на антиправителствения протест в столицата да спазват Закона за събранията и митингите и да подават уведомления към общината за да реагират адекватно органите на реда. "Тогава и общината, и полицията ще знаят маршрутите и ще могат да реагират адекватно, така че да не се стига до хаос и още повече - до агресия между гражданите. Това, което се случи снощи на кръстовището при румънското посолство, минава границите на мирен протест. Отношението към децата на задната седалка показва колко зрели сме като общество и каква е посоката, в която вървим", заяви тя, цитирана от БНР.

Протестите в страната

Организирани акции с искане за оставка на правителството и главния прокурор днес се очакват в цялата страна. 

Протестиращи седнаха да четат книги на пътя. Участъкът Стара Загора – Хасково и подходът към АМ „Тракия“ остана блокиран за половин час. Поредното протестно автошествие в Стара Загора премина под надслов “Библиотека на колела “Оставка”, предава bTV. Колоната от автомобили премина по централните улици на града и край летище “Стара Загора”.

Още при тръгването в сборния пункт имаше полиция. Чрез днешния протест организаторите отново напомнят, че исканията им са не за нова Конституция или Велико народно събрание, а оставка на правителството, на главния прокурор и предсрочни избори.

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Около 30 души протестираха в Бургас с искане на оставката на правителството и главния прокурор. Пред сградата на Община Бургас те изписаха надписа „ГЕРБ са позор. Борисоф, Гешефт в затвор“. Със скандирания „Оставка“ протестиращите преминаха през главната улица "Алеко Богориди“ до Морското казино, след което отново се върнаха пред сградата на Общината.  

Протестиращи блокираха за около час ключово кръстовище в Русе. Протестът, който всяка вечер събира хората на площада, се премести тази вечер на кръстовището до блок “Олимп” между булевардите “Липник” и “Никола Петков”, предаде БНР. Освен скандиранията за оставки, протестиращите изразиха недоволството си от правителството и главния прокурор като седнаха в средата на кръстовището и не позволиха на превозните средства да преминават. "Пътищата в областта са под всякаква критика", обясниха те. Полицията оказа пълно съдействие на протестиращите и отклоняваше движението по заобиколни улици пресечки преди възловото кръстовище.

 

 

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 00:20, 19 авг 20

Блокирайте сградите на Топлофикация,Веика,Енерго,НАП!Най големите крадцина народа!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама