ЕС е готов да посредничи между властта и опозицията в Беларус

15:25, 18 авг 20 / Свят 25 1775 Шрифт:
Редактор:

Европейският съюз има готовност да посредничи между властта и опозицията в Беларус за постигането на политическо решение. Това заяви днес говорител на Европейската служба за външна дейност.

"Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен следи внимателно обстановката в страната и подкрепя протестиращите. Тя срещу отговорните за насилието над протестиращите и за подмяната на резултатите от президентските избори да бъдат взети строги мерки", допълни говорителят, цитиран от БТА.

По неговите думи дипломатическата служба на ЕС продължава работата по изготвянето на списък за налагане на санкции на отговорните за насилието от последните дни в страната и за опорочаването на изборите. Засега не може да се каже кога списъкът ще бъде готов и предложен за гласуване от Съвета на ЕС, отбеляза говорителят.

Утре Европейският съвет ще заседава извънредно с видеоконференция, за да обсъди събитията в Беларус, където централната избирателна комисия обяви преизбирането за шести път на президента Александър Лукашенко. ЕС заяви по-рано, че не признава тази победа, а мнозинството в Европейския парламент призова за нови избори.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама