Половината фурми на Караниколов отишли в мюфтийството

17:22, 18 авг 20 25 1930 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Половината от прословутата пратка фурми от Абу Даби са изпратени към главното мюфтийство, а дарените дезинфектантите са се оказали негодни за медицинска употреба.

"Половината от фурмите са раздадени на нуждаещи се през мюфтийството със съдействието на представителите на Българския червен кръст", каза шефът на Българския червен кръст (БЧК) Христо Григоров пред Mediapool. Другата половина от фурмите са предадени на социалните служби в цялата страна. Българският червен кръст гарантира, че всички фурми са достигнали до хора в нужда.


Снимка: БГНЕС

В средата на април България получи дарение за борба с коронавируса от Абу Даби, което съдържаше 12 тона фурми и 6 тона медицински консумативи, включително дезинфектанти. Пратката бе съпроводена лично от тогавашния министър на икономиката Емил Караниколов, въпреки че ставаше дума за "размяна на храни между частни фирми". Караниколов така и не обясни как фурмите помагат за борбата с коронавируса, освен че са "хубава" и "калорична храна" Размяната се случи по инициатива на фирмата "Интръст" на Делян Пеевски и компанията "Градус", която се занимава с производство и търговия на пилешко месо.

Първата информация за размяната бе изнесена от председателя на оперативния щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски. Той обяви, че двете български фирми са изнесли 32 тона храни към ОАЕ, за да получи България 15 медицински консуматива. Историята бе разнищена от сайта "Биволъ", който установи, че голяма част от пратката към България всъщност са фурми. При кацането на летище София Емил Караниколов призова медиите да проследят как храната ще достигне до хората.

В отговор на питане на Mediapool БЧК съобщи, че е правена експертиза на получените от ОАЕ дезинфектанти. Те са се оказали негодни за медицинска употреба, но стават за дезинфекция на ръце и повърхности.

Впоследствие, значителна част от дарените дезинфектантите са изпратени от БЧК като дарение в Бейрут. Става дума за 500 опаковки от 250 мл, които не са помогнали за борбата с коронавируса в България, но дано помогнат поне на бедстващите хора в Ливан.

От МВнР съобщиха, че освен дезинфектантите, българската помощ се състои и от защитни облекла, семейни палатки, наметала за химическа защита, маски и ръкавици. Материалите, на обща стойност 31 546 лв., са изпратени за Ливан през Виена със съвместен полет, организиран от Европейската комисия, заедно с дарения от Хърватия и Австрия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама