Според Плевнелиев няма нужда от още права за президента, а вицето и служебният кабинет са излишни

11:43, 18 авг 20 / Политика 25 1830 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Не са нужни още права за президента, а вицето и служебният кабинет са излишни. България да стане президентска република е обща кауза на Румен Радев, Мая Манолова, Слави Трифонов, Георги Първанов, на агентите от ДС и кукловодите им в Москва. Това каза пред „24 часа“ Росен Плевнелиев (президент на България от 2012 до 2017 г.).

Той обясни, че в ЕС българският държавен глава е в категорията на президентите с най-високи правомощия. „Има най-силен мандат, най-силни права, така че в никакъв случай не са нужни по-повече права. Но мисля, че е хубаво в дебата за промените в Конституцията най-малкото 3 неща да се променят относно институцията на президента, но в никакъв случай повече правомощия“, категоричен е Плевнелиев.

ГЕРБ депозира нова Конституция, която премахва Великото народно събрание

Според него няма никакъв смисъл от вицепрезидент. „Нито една друга държава в ЕС няма вицепрезидент. Вицепрезидентът е абсолютно ненужен, безсмислен, излишен. От опита, който съм натрупал, и това, което съм видял в другите европейски демократични държави, спокойно можем да затворим тази тема - от вицепрезидент няма никаква нужда“, посочи той. По думите му при нужда функциите на президента временно може да поема председателят на парламента до провеждането на нови избори.

Плевнелиев е на мнение ,че трябва да отпадне и статутът на служебното правителство. „Това е нещо абсолютно ненужно и излишно. Създава допълнително напрежение в политическите партии. Няма го почти никъде в държавите членки на ЕС. Правилото е много елементарно - ако някога се стигне до политическа и парламентарна криза, действащото правителство продължава работата си, докато се проведат нови избори, на които народът да каже тежката си дума. Инструментът служебно правителство е ненужен и много рядко присъства в други демократични държави“, каза още той.

СБЛЪСЪК: „За“ или „против“ нова Конституция?

Според Плевнелиев трябва да се прецизира и чл. 92 на Конституцията, който повелява, че президентът олицетворява единството на нацията. „Днес президентът популист Радев разделя нацията на клубове - тези с него и против него. Това е стратегията на всички популисти – разделят нацията на фенове и врагове, за да мобилизират максимално електората си и да измислят врагове“, коментира той.

Плевнелиев е и против предложението на ВМРО президентът да има право на законодателна инициатива и че може да иска вот на недоверие на правителството. Според него това ще наруши основния принцип на разделение на властите. По думите му това са огромни грешки и ако бъдат допуснати, ще съсипят нашата демокрация. Плевнелиев обясни още, че подкрепя идеята за нова Конституция.

Плевнелиев: Радев не разбра какво е да си президент

Това, което Румен Радев, Мая Манолова, Слави Трифонов, президентът Първанов и русофилските структури в България искат, е президентска република. Рано или късно тази идея Румен Радев ще я извади наяве. Това е неговата мисия. Затова е сложен за президент, не е просто за да води своята генералска битка, а за да бъде сменена системата от парламентарна република в президентска. Което е обща кауза на агентите на ДС и на техните кукловоди в Москва“, смята Плевнелиев.

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 11:12, 19 авг 20

Срам ме е от Плевнелиев. Радев ще остане в историята, като президентът върнал справедливостта и демокрацията в България. Надявам се и да се върнат българите в България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама